Peste 14.500 de medici români au solicitat de la Colegiul MeÂdiÂcilor din România (CMR) actele necesare pentru a putea profesa în afara țării în ultimii șase ani, cel mai mare „exod” fiind înÂreÂgistrat în 2011, când aproaÂpe 3.000 de doctori au fost interesați să plece din țară. O socoteală simplă arată că, mai exact, la fiecare 6 ore un doctor român părăsește țara pentru a lucra în străinătate.
„Numărul documentelor solicitate inÂclude atât certificatele de bună practică meÂdicală (certificate de good-standing), cât și adeverințele pentru nonmembri. În primele nouă luni ale anului 2016 au fost eliberate 1.434 de documente necesare practicării medicinei în străinătate”, au precizat reprezentanții Colegiului MeÂdicilor.
Lipsa echipamentelor medicale perforÂmante, dar și subfinanțarea sectorului medical se reflectă în numărul de medici care aleg an de an să plece din România pentru a pune în practică ce au învățat în țară în cadrul unor clinici din străinătate.
CMR deține doar datele solicitărilor înregistrate, reprezentanții instituției arătând că medicii pot renunța la plecarea din țară chiar dacă au cerut actele necesare. Cele mai multe solicitări primite în perioada 2010 – 2015 au venit de la cadre specializate în medicină generală, medicină de familie și chirurgie generală, potrivit datelor Colegiului Medicilor.
Raportările care ajung la Colegiul Medicilor de la organizațiile profesionale din alte state arată că țările preferate de medicii care aleg să lucreze peste hotare sunt Germania (4.062 de medici români în prezent), Franța (peste 4.000 de medici români) și Marea Britanie (2.463 de medici în prezent), dar și Belgia, Italia sau Spania.
„Dacă ești umilit în fel și chip în țara ta, dar ești valorizat și respectat altfel în altă țară, este foarte simplu: trebuie să te duci în altă țară. La capitolul politică de sănătate, faptul că noi investim în pregătirea doctorilor pentru țări mai bogate este din start un nonsens. Noi trebuie să ne pregătim doctorii pentru noi, nu să pregătim oameni la nivelul cel mai înalt pentru a-i catapulta prin altă țară”, a spus Dan Ulmeanu, medic chirurg la Regina Maria.
Pentru medicii care nu vor să lucreze în sistemul public de sănătate există alternativa ofeÂrită de sisÂtemul privat, o piață care a înreÂgisÂtrat o evoluție de la an la an.
„Nu se ocupă nimeni de salarizarea lor (a medicilor – n. red.) onestă. Eu lucrez într-un sistem privat. Atunci toți ar trebui să lucreze în sistem privat? Pentru că nu ai acces la un sistem corect de evaluare justă a profesionalismului, trebuie să te duci undeva unde poți fi corect evaluat”, a mai spus doctorul Dan Ulmeanu.
Salariul mediu net în sistemul de sănătate din România este de 2.076 de lei (470 de euro), aproape de media pe economie, după ce a crescut cu 30% în ultimul an, ritm dublu față de creșterea salariului mediu pe economie. Chiar și așa, un medic specialist în Germania poate ajunge la venituri de 4.000 de euro, iar nivelul ridicat de pregătire și specializare crește și nivelul salarial.
Citește continuarea pe Ziarul Financiar