La fiecare doi șomeri intrați în sistem, trei au reușit să-și găsească un loc de muncă în 2011. În ce domenii s-au raportat cei mai mulți șomeri

La fiecare doi șomeri intrați în sistem, trei au reușit să-și găsească un loc de muncă în 2011. În ce domenii s-au raportat cei mai mulți șomeri
Publicat: 30/04/2012, 12:14
Actualizat: 30/04/2012, 12:14

Aproape 350.000 de șomeri și-au găsit un loc de muncă în 2011, două treimi dintre ei reușind să semneze un contract de muncă pe o perioadă nederminată, reiese din cel mai recent raport al Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

Pe de altă parte alte, 250.000 de persoane au intrat anul trecut în șomaj, aproape 71.000 dintre ei fiind tineri care au absolvit liceul sau facultatea. Practic, la fiecare doi șomeri intrați în sistem, alți trei au reușit să-și găsească un loc de muncă.

Persoanele cu studii universitare reprezentau 8% din totalul șomerilor aflați în evidența Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) la sfârșitul lui 2011. Ponderea cea mai mare o constituie persoanele cu un nivel de instruire primar, gimnazial și profesional, respectiv 70%.

La sfârșitul lunii decembrie numărul șomerilor era de 461.013, aproape jumătate dintre aceștia având între 30 și 49 de ani. Ponderea șomerilor de lungă durată, respectiv acele persoane care nu au reușit să-și găsească un loc de muncă pentru mai bine de 12 luni, în numărul total de șomeri era de 31,16%.

Domeniile în care s-au raportat cei mai mulți șomeri au fost: industria prelucrătoare (71.157 persoane), agricultura (66.403 persoane), întreținerea de drumuri, șosele, poduri, baraje (32.184 persoane), construcții (27.467 persoane) și transporturi (26.219 persoane).

Angajări în Suceava, Neamț și București

Anul trecut, circa 366.000 de persoane au fost încadrate în muncă prin intermediul Programului de Ocupare a Forței de Muncă. Cei mai mulți dintre ei au vârste cuprinse între 35 și 45 de ani și provin din mediul urban.

La nivel județean, cele mai multe încadrări s-au realizat în județul Suceava (22.328), în Municipiul București (22.023), în județul Neamț (20.589) și în județul Timiș (20.577).

La coada clasamentului se regăsesc județele Vrancea (2.851), Călărași (2.908) și Covasna (2.979).

Peste 147.000 de români și-au găsit joburi în străinătate

Peste 147.000 de români și-au găsit un loc de muncă în străinătate prin intermediul programelor desfășurate de autoritățile statului, mai reiese din raportul citat.

Astfel, circa 1.500 de persoane au plecat în Spania, Danemarca, Austria, Marea Britanie, Germania, Cehia, Belgia sau Elveția cu spijinul EURES, o rețea coordonată de Comisia Europeană care intermediază colaborarea între serviciile publice naționale de ocupare a forței de muncă.

În 2011, consilierii EURES au încărcat pe portal și promovat oferte pentru 2.648 locuri de muncă vacante primite de la angajatori europeni. Gama de ocupații scoase la concurs a fost diversă pornind de la lucrători calificați și necalificați în agricultură, muncitori necalificați în transporturi, ospătari, barmani, bucătari, electricieni în construcții, șoferi de autoturisme și camioane, sudori, operatori mașini și utilaje, asistente medicale, ghizi turistici, medici, programatori, ingineri de diverse specialități.

ANOFM a organizat pe parcursul anului trecut nouă selecții pentru românii interesați să lucreze în străinătate. Majoritatea posturilor scoase la concurs au fost pentru muncitorii necalificați din agricultură, dar și pentru cei interesați să lucreze la fermele din străinătate. Astfel, 27 de persoane și-au găsit un loc de muncă ca jupuitori de nurci, în Danemarca.

Alte 72.000 de persoane și-au găsit în 2011 un loc de muncă în Germania, prin aplicarea Acordurilor juridice bilaterale în domeniul circulației forței de muncă, în vigoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor