„În ședința din 7 mai 2018, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an de la 2,25 la sută pe an începând cu data de 8 mai 2018″, se arată într-un comunicat al BNR.
Totodată, conducerea băncii centrale a mai decis „majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an de la 1,25 la sută pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,50 la sută pe an de la 3,25 la sută pe an începând cu data de 8 mai 2018″, se mai arată în comunicat.
Majorarea acestor dobânzi favorizează scumpirea creditelor, dar creează premise și pentru acordarea de bonusuri mai mari pentru deponenți. Scumpirea creditării ar putea veni pe fondul creșterii costurilor cu care băncile comerciale se împrumută din BNR (majorarea facilității de creditare), dar și prin crearea unui nou spațiu de creștere a indicatorului ROBOR, care contează în calculul creditelor în lei cu dobândă variabilă. De cealaltă parte, băncile comerciale pot acorda deponenților dobânzi mai mari pentru banii economisiți, pentru că și băncile, la rândul lor, beneficiază de o rată mai mare la facilitatea de depozit.
Banca centrală a mai decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Liviu Dragnea a anunțat, joi seară, după întâlnirea cu Mugur Isărescu și Viorica Dăncilă, că a avut loc un dialog constructiv privind situația și evoluțiile previzibile ale economiei, subliniind că o mare parte din creșterea prețurilor din ultimele luni a fost „cauzată de factori externi”.
„În cadrul întrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situația și evoluțiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influență a ratei de inflație, precum și referitor la perspectivele acesteia pentru anul în curs și 2019. S-a subliniat faptul că o mare parte din creșterea prețurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportați la acțiunea Guvernului și, respectiv, aBNR”, se arat[ într-un comunicat de presă transmis de Camera Deputaților.
De asemenea, conform sursei citate, s-a stabilit că este necesară continuarea aplicării unui „mix eficient și echilibrat de politici fiscal-bugetare și monetare”.
„Pentru asigurarea încadrării ratei inflației în intervalul programat pentru finele anului 2018 și perioada următoare s-a convenit că este necesară continuarea aplicării unui. Dialogul permanent, deschis, bazat pe argumente profesionale și cu respectarea competențelor fiecărei instituții dintre Guvern și Banca Națională a României va fi de natură să permită realizarea acestui obiectiv.
În cadrul discuției s-au validat argumentele privind consolidarea stabilității și predictibilității macroeconomice, precum și existența unor premise clare de creștere a convergenței nominale și reale cu Uniunea Europeană”, se mai arată în comunicat.
Discuțiile dintre Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și guvernatorulBNR, Mugur Isărescu pe tema inflației și a creșterii ROBOR au durat mai bine de trei ore. La această întâlnire au fost prezenți Darius Vâlcov, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, dar și prim-viceguvernatorulBNR, Florin Georgescu.