Britanicii dețin rezerve de gaze de șist în valoare de peste 1.500 miliarde de lire sterline (echivalentul a peste 1.873 miliarde de euro), care ar putea să depășeașcă rezervele de gaze naturale rămase neexploatate în Marea Nordului, informează Daily Mail.
Cantitatea este mai mare decât cea estimată inițial și, în cazul în care ar fi exploatată, ar putea stabiliza prețul energiei și ar aduce Regatului Unit independența față de importuri pe o perioadă de câteva decenii.
Chiar dacă doar 10% din rezerva totală de gaze de șist ar putea fi exploatată, aceasta aflându-se în zone nepopulate, ea ar valora în continuare circa 150 de miliarde de lire sterline (echivalentul a peste 187,3 miliarde de euro).
Este posibil ca miniștrii britanici să își dea acordul pentru începerea forărilor, în speranța ca beneficiile economice majore pe care acestea le vor aduce statului vor putea depăși temerile referitoare la felul în care ar putea fi afectat mediul înconjurător de eventuala exploatare a rezervelor de gaze de șist.
Criticii sunt de părere că metoda folosită pentru extragerea gazelor de șist, numită fracturare hidraulică, ar putea să dăuneze grav mediului înconjurător. Pentru realizarea fracturării hidraulice se pompează un amestec compus din apă, nisip și cantități mici de aditivi printr-o sondă. Amestecul pătrunde apoi prin „perforaturile colanei de foraj” și creează fisuri ce sunt umplute cu nisip pentru a face gazele să curgă.
FOTO: Daily Mail
Sonde pilot au cauzat, anul trecut, producerea a două cutremure în zona orașului Lancashire, iar ecologiștii avertizează că folosirea fracturării hidraulice ar fi putut duce și la otrăvirea pânzelor freatice.
Experții în domeniul petrolului și al gazelor speră că, datorită faptului că în rocile din Marea Britanie concentrația de gaz este mai mare decât cea din rezervele americane de gaze de șist, exploatarea lor ar ar putea necesita forarea unui număr mai mic de puțuri.