Prima pagină » Economic » La vârsta de 19 ani, această tânără a renunțat la facultate pentru a înființa un ONG. Ce a urmat i-a schimbat complet viața

La vârsta de 19 ani, această tânără a renunțat la facultate pentru a înființa un ONG. Ce a urmat i-a schimbat complet viața

La vârsta de 19 ani, Eden Full a renunțat la cursurile Universității Princeton, pentru a transforma un proiect științific într-o companie globală. SunSaluter furnizează apă curată și electricitate pentru comunitățile sărace.

Fosta studentă de la Princeton a fost una dintre primele membre ale Thiel Fellows, un program finanțat de miliardarul Peter Thiel, care le oferă studenților câte 100.000 de dolari, pentru a renunța doi ani la facultate și a-și dezvolta propria afacere. Chiar dacă Full a revenit pe băncile facultății, pentru a-și continua studiile, după încheierea programului lui Thiel, și-a dat seama că ONG-ul are nevoie de îndrumarea ei și a renunțat din nou la școală.

„Nu sunt pro-facultate sau anti-facultate”, a spus Full. „Ambele experiențe sunt la fel de valoroase pentru mine, în multe sensuri”. Full a fost prezentă pe lista Business Insider „a celor mai buni 16 studenți de la Princeton”, în noiembrie 2014. Iată cum o descriau reporterii Business Insider Melissa Stanger și Melia Robinson pe Full într-un material: „În adolescență, a inventat un sistem care se montează la panourile solare și le permite să se rotească după soare, pentru a înmagazina cu 30% mai multă energie decât în mod normal. Acest sistem se folosește de gravitație și un recipient de apă, transformând SunSaluter într-un dispozitiv care poate fi folosit cu ușurință și în țările în curs de dezvoltare. Full, din Calgary, Canada, a absolvit liceul John G. Diefenbacker și are acum 23 de ani. Ea locuiește în New York, conducând o echipă de cinci angajați SunSaluter. Operațiunile de bază ale companiei se desfășoară cu precădere în India și antreprenoarea dorește să se extindă în Malawi”.

Full a declarat că în afara mediului academic, „poate învăța numeroase lucruri, într-un mod mai rapid și eficient”. Full spune că programul Thiel Fellowship a reprezentat decizia corectă, dar nu crede că programul este pentru oricine. „Este pentru cei care vor să înceapă ceva, care au o viziune”, a declarat Full. „Pentru acești oameni, viața obișnuită este un element de distragere a atenției, fie că vorbim de terminarea facultății sau obținerea unui loc de muncă”.

„Nu este nimeni acolo, care să te țină de mână. Totul este foarte personal, foarte stresant și nu le recomand acest lucru celor slabi de înger”, a spus tânăra. Mulți oameni, a spus Full, consideră facultatea „o bandă transportoare”, la capătul căreia finalizează cursurile. Programul Thiel Fellowship este unul din cele care pot sparge aceste bariere. „Mă așteptam ca după program, să mă întorc la școală, să o termin… Dar acum știu că lucrurile nu pot sta întotdeauna așa”, a conchis tânăra antreprenoare.

foto: captură Business Insider 

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și