LafargeHolcim a fost lansat după ce acțiunile grupului au debutat marți la bursele din Elveția și Paris, având o capitalizare de piață de circa 41 de miliarde de franci elvețieni (39,3 miliarde euro).
Noul director general al grupului, Eric Olsen, a confirmat cinci domenii prioritare pentru LafargeHolcim, între care integrarea celor două companii, reducerea cheltuielilor de capital și crearea de noi produse.
Fuziunea a avut loc pentru a reorienta activitățile celor două companii de la piețele dezvoltate către economiile cu creștere rapidă din Africa și Asia, unde cererea pentru ciment este în creștere rapidă.
Acordul de fuziune, unul dintre cele mai mari care au avut loc în Europa în ultimii ani, ar putea permite reducerea costurilor întrucât nouă compania va fi un cumpărător mai mare de materii prime.
Compania elvețiană Holcim a obținut acordul de fuziune după ce un număr suficient de acționari ai grupului francez Lafarge au acceptat tranzacția, iar autoritatea franceză de reglementare și-a dat acordul.
La începutul acestei luni, autoritatea franceză de reglementare a anunțat că 87,46% din capitalul în acțiuni al Lafarge, reprezentând 83,94% din drepturile de vot, a fost oferit de acționari în schimbul titlurilor noii companii, fiind îndeplinite condițiile pentru fuziune.
Oferta de acțiuni va fi redeschisă pentru restul acționarilor Lafarge care au refuzat până acum să schimbe acțiunile.
Foștii acționari ai Holcim controlează în prezent aproximativ 59% din noua companie, iar foștii acționari ai Lafarge circa 41%.
Acordul a fost incert la începutul acestui an, din cauza unui dezacord legat de raportul de schimb al titlurilor și conducerea noii companii.
Grupul LafargeHolcim va fi condus de Eric Olsen, fost director al Lafarge.
Fuziunea va crea o companie cu vânzări de aproximativ 40 de miliarde de euro și operațiuni în 90 de țări.
Holcim și Lafarge vor prezenta separat rezultatele semestriale în această lună și vor raporta primele rezultate combinate la nouă luni.
Holcim și compania franceză Lafarge au convenit în luna aprilie a anului trecut o fuziune prin schimb de acțiuni, care va crea cel mai mare producător de ciment din lume.
Decizia Holcim și Lafarge a fost ca în țări precum România, Germania și Ungaria să vândă în totalitate activele uneia dintre companii.
În România vor fi păstrate activele Holcim, care includ două fabrici de ciment, în Câmpulung și Aleșd, o stație de măcinare și un terminal de ciment la Turda, 13 stații ecologice de betoane, trei stații de agregate, două stații de lianți speciali și un terminal de ciment în București.
La începutul lunii februarie, producătorul irlandez de ciment CRH a ajuns la un acord cu cele două companii pentru a cumpăra cea mai mare parte dintre activele scoase la vânzare de acestea, inclusiv pe cele din România, pentru 6,5 miliarde de euro.
Lafarge va renunța astfel la activele deținute în România, iar cele două fabrici de ciment, de la Medgidia și Hoghiz, și stația de măcinare de la Târgu Jiu ale companiei din Franța vor fi preluate de CRH.
Holcim România avea la sfârșitul anului trecut 792 de angajați, capacitatea totală de producție a companiei fiind de 6,1 milioane de tone de ciment.