Prima pagină » Economic » Lagarde: BCE va menține nivelul dobânzii de referință ”câteva trimestre”, în efortul de stabilizare a inflației în zona euro

Lagarde: BCE va menține nivelul dobânzii de referință ”câteva trimestre”, în efortul de stabilizare a inflației în zona euro

Lagarde: BCE va menține nivelul dobânzii de referință ”câteva trimestre”, în efortul de stabilizare a inflației în zona euro

Banca Centrală Europeană intenționează să mențină actualul nivel al dobânzii de referință ”în următoarele câteva trimestre”, în eforturile de stabilizare a inflației, a afirmat, vineri, președintele instituției, Christine Lagarde.

În cursul unei conferințe organizate de cotidianul Financial Times, Christine Lagarde a reiterat că inflația în zona euro trebuie să ajungă la ținta de 2%, astfel că actualul nivel al componentelor dobânzii de referință trebuie menținut ”suficient de mult timp”.

”Acest lucru înseamnă că nu vom observa nicio modificare în următoarele câteva trimestre. Suficient de mult timp trebuie să fie suficient de mult timp”, a argumentat Christine Lagarde.

În octombrie, Banca Centrală Europeană a întrerupt seria majorărilor dobânzii de referință aplicate de mai mult de un an în efortul de reducere și stabilizare a inflației. Principalele componente ale dobânzii de referință – instrumentul depozitelor, instrumentul marginal de creditare și principalele operaţiuni de refinanţare rămân la nivelurile de 4,00%, 4,50% şi 4,75%. ”Viitoarele decizii ale Consiliului Guvernatorilor vor asigura că ratele dobânzii de politică monetară vor fi la niveluri suficient de restrictive cât timp va fi necesar”, a transmis Banca Centrală Europeană.

Perspectivele economice ale zonei euro au tendințe negative, fiind sub proiecțiile anterioare, a afirmat joi Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE), estimând însă că inflația va continua să se stabilizeze și va atinge ținta de 2% în anul 2025. ”Ne așteptăm să stagneze creșterea economică în a doua jumătate a anului (…). Cele mai recente proiecții au indicat anumite riscuri de scădere a creșterii economice. Acum, unele dintre aceste riscuri au început să se materializeze, iar acest lucru va avea impact asupra inflației”, a declarat Luis de Guindos.

”Proiecțiile noastre din septembrie anticipau că inflația din zona euro va atinge ținta noastră în 2025, cu unele fluctuații cauzate de efectele de bază. Cu toate acestea, credem că dacă sunt menținute componentele dobânzii de referință la actualele niveluri, inflația va continua să scadă și se va îndrepta spre ținta noastră”, a subliniat Luis de Guindos.

Banca Centrală Europeană (BCE) are obiectivul atingerii, pe termen mediu, a unei inflații de 2,0%, astfel că a majorat semnificativ dobânda de referință în ultimul an și jumătate, oprind de curând seria majorărilor. Conform datelor estimative raportate de Oficiul pentru statistică din Uniunea Europeană (Eurostat), inflația zonei euro a fost de 2,9% în octombrie 2023, în scădere de la 4,3% în septembrie.

Economia zonei euro a încetinit în trimestrul al treilea din 2023, înregistrând o scădere de 0,1%, în timp ce Uniunea Europeană a avut o evoluție a PIB-ului de 0,1%. În trimestrul al doilea din 2023, zona euro înregistrase o creștere economică de 0,2%, iar economia Uniunii Europene stagnase (0,0%).

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a admis recent că ”economia zonei euro rămâne slabă”, pe fondul scăderii producției ”ca urmare a reducerii cererii externe și a înăspririi condițiilor financiare”, dar a apreciat că situația economică se va îmbunătăți semnificativ în următorii ani.

Foto: Profimedia

Citește și:

Vicepreședinte BCE: Perspectivele economice ale zonei euro tind spre scădere / Inflația pare să se stabilizeze

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele