Politicile băncilor centrale de sprijinire a economiei ar putea avea doar un impact limitat asupra cererii, iar statele ar trebui să ia măsuri pentru a susține activitatea economică prin investiții în infrastructură, educație și sănătate, atâta timp cât își mențin un nivel sustenabil al datoriei, a spus Lagarde, potrivit Reuters, citată de Mediafax.
Noile prognoze economice ale FMI, care vor fi publicate în iulie, vor fi ușor diferite de estimările instituției din aprilie, a avertizat Lagarde.
„Activitatea la nivel global se accelerează, dar ritmul ar putea fi mai lent decât ne așteptam, deoarece creșterea potențială este mai slabă, iar investițiile rămân limitate”, a spus director FMI.
Avansul PIB-ului Chinei se va situa în acest an la 7-7,5%, estimează Lagarde.
„În pofida răspunsurilor la criză, recuperarea rămâne modestă, complicată și fragilă, iar măsurile de stimulare a cererii, chiar dacă sunt susținute de băncile centrale, își vor găsi limitele. Trebuie să sporim eforturile de sprijinire a creșterii. Există oportunitatea de a relansa investițiile într-un număr de țări, fără a pune în pericol sustenabilitatea fianțelor publice”, a declarat oficialul FMI, la o conferință organizată în sudul Franței.
Lagarde a repetat pe parcursul discursului că, deși acum este momentul oportun pentru unele țări să crească investițiile, nu toate își permit această strategie.
Economia americană își revine după evoluția dezamăgitoare din primul trimestru, în timp ce zona euro iese treptat din recesiune și trebuie să continue reformele, în principal de formare a uniunii bancare, a afirmat Lagarde.