Prima pagină » Economic » Lanț investițional de peste șapte miliarde de dolari. Chinezii vor să crească porci, împreună. Românii, nu

Lanț investițional de peste șapte miliarde de dolari. Chinezii vor să crească porci, împreună. Românii, nu

Lanț investițional de peste șapte miliarde de dolari. Chinezii vor să crească porci, împreună. Românii, nu
Ca urmare a unui plan investițional inițiat de factorii decidenți de la Beijing, în valoare de 50 de miliarde de yuani, adică 7,14 miliarde de dolari, marile exploatații de creștere a porcilor vor colabora cu cele mici, de familie, în vederea susținerii revirimentului producției, lovită puternic de pesta porcină africană (PPA).

Nu mai puțin de 15 mari ferme de porci din Beijing au semnat marți, 23 decembrie 2019, un număr de 19 acorduri cu guvernele locale, în 16 orașe din China, cum este și cazul Liangzhou din vestul provinciei Sichuan și Engshi din Hubeiul central, pentru a crește suine împreună.

Se așteaptă ca aceste lanțuri investiționale să genereze anual mai bine de 22 de milioane de porci pentru abatorizare și să implice în proces nu mai puțin de 33.000 de familii sărace din zona rurală, au adăugat vocile autorizate ale Ministerului chinez al Agriculturii și Afacerilor Rurale (MAAR), fără însă a vehicula un termen de implementare.

Marii fermieri sunt încurajați să se implice în planul investițional sau să închirieze ferme mici și medii și să pună în aplicare acordurile încheiate prin construcția unor mici ferme familiale stand

Șeptelul de porci este cu aproape 40 la sută mai mic decât cel din 2018, după ce PPA a afectat serios fermele chineze timp de mai bine de un an.

Chiar dacă este cotată a fi cel mai mare producător și consumator de carne de porc, China se bazează în continuare pe fermele mici. Exploatațiile cu mai puțin de 500 de capete crescute anual furnizează aproximativ 50 la sută din totalul cărnii de porc.

Prin comparație, potrivit datelor ACEBOP, dacă înainte de criza PPA (în 2017) țara noastră ocupa locul 15 mondial la importurile de carne de porc, astăzi România ocupă locul trei, după China și Coreea de Sud, cu peste 63% din necesarul de consum.

Singurul act normativ care reglementează numărul de porci dintr-o exploatație este OMADR 224/2019 pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României care, din păcate, potrivit afirmațiilor ministrului român al Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, nici nu se prea respectă.

„În ceea ce privește actul normativ de limitare a numărului de porci dintr-o gospodărie, nu l-a aplicat nimeni. Eu cred că nu contează numărul, ci mai exact ce se întâmplă cu porcii. Atâta vreme cât omul își crește în gospodărie porcii pe care îi consumă, că sunt doi, că sunt cinci, este foarte bine. Dacă va crește doi pentru a-i vinde, deja nu mai este bine. Noi vom interzice doar comercializarea porcului din mica gospodărie, unde nu se respectă biosecuritatea”, preciza Oros într-un interviu pentru Gandul.info.

 

Autor

Citește și