Prima pagină » Economic » Laptele s-a scumpit cu un LEU din cauza secetei din vara trecută. Cresc prețurile la smântână, iaurt, unt, cașcaval și brânză topită

Laptele s-a scumpit cu un LEU din cauza secetei din vara trecută. Cresc prețurile la smântână, iaurt, unt, cașcaval și brânză topită

Toamna 2024 vine cu noi scumpiri la lactate. Prețul laptelui la poarta fermei a crescut și cu 30%. Și nu numai la  lapte, dar magazinele au primit de la furnizori liste cu prețuri majorate la smântână, iaurt, cașcaval afumat și brânză topită.

Untul a ajuns la un preț istoric tot din lipsa laptelui. Cauzele principale ale scumpirii laptelui sunt seceta din vara trecută, dar și cererea crescută.

Creșterile de prețuri sunt între 3 și 9% și se vor aplica chiar din luna aceasta.  Dacă în iulie, litrul de lapte se vindea cu 2 lei și 20 de bani, acum costă cu un leu mai mult.

Laptele din import s-a scumpit cu 30%, procesatorii ajungând să plătească 3,60 lei pentru un litru de lapte adus din Europa de vest.

Laptele se va scumpi și mai mult în viitorul apropiat după ce Bruxelles dorește să reducă emisiile de carbon prin reducerea numărului de bovine. În Țările de Jos, este deja stabilit ca numărul de bovine să fie redus cu 30% până în anul 2030.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a declarat:

„Laptele este în plafonarea adaosului comercial, iar dacă costurile fermierilor au crescut, eu mă bucur că prețul la poarta fermei este unul coect pentru fermieri ca să își achite datoriile și să se ia prețul corect pentru munca pe care o depun.România reușește să producă doar 30% din laptele pe care îl consumă, iar restul îl aduce din import. Problema este că pe piețele externe prețul tot crește”.

Ionuț Lupu, director Asociația HolestinRo, a declarat pentru Antena 3 CNN:

„În condițiile în care laptele spot este 3,6 lei și sunt semne că acesta va mai crește, este posibilă o majorare de 15-20%”.

Sursa Foto: Shutterstock 

Citește și: Laptele românesc, mai scump ca în Franţa! Analiza care SPULBERĂ toată propaganda oficială

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și