Guvernul a actualizat joi valoarea totală a investiţiei pentru proiectul laserului de la Măgurele, Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), care a ajuns la 2,18 miliarde lei, precizează purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. Implementarea proiectului se desfăşoară în două faze. Prima fază – 2012-2015 – a fost finalizată cu succes, iar a doua fază este în continuare în desfăşurare, cu prelungirea termenului de realizare până în anul 2026.
Lucrările de construcţii au fost încheiate, iar diverse componente, cum ar fi sistemele de laser şi transport al fasciculelor, au fost deja finalizate. Implementarea sistemului de fascicul Gamma va fi continuată de acum înainte prin colaborări cu CERN şi alte instituţii internaţionale, la recomandarea Comitetului Consultativ Ştiinţific Internaţional. Valoarea totală a investiţiei a fost actualizată la 2,18 miliarde de lei, a declarat Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
Constantin a subliniat că proiectul de la Măgurele, ai cărui indicatori tehnico-economici au fost aprobaţi joi, este unul de anvergură internaţională.
„Acest proiect de cercetare inovativ în domeniul fizicii nucleare, finanţat din fonduri externe nerambursabile de la Comisia Europeană, dar şi de la bugetul de stat, include tehnologii avansate, cum ar fi lasere de mare putere, acceleratoare de electroni şi surse gamma intense, cu scopul de a extinde cunoaşterea în fizica nucleară şi în alte domenii, cum ar fi aplicaţiile medicale şi industriale”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Citiți și: Extreme Light Infrastructure (ELI). Cel mai puternic laser din lume este fabricat la Măgurele