Le Figaro: Franța cere, în era ”globalizării rivalităților”, acțiuni clare pentru PROTEJAREA intereselor UE în competiția cu SUA și China
Administrația Emmanuel Macron va cere viitoarei echipe a Comisiei Europene simplificarea procedurilor administrative și acțiuni clare pentru protejarea intereselor comerciale ale Uniunii Europene în competiția cu Statele Unite și China, considerate ”adversari economici”, comentează cotidianul Le Figaro.
Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, va organiza o reuniune cu omologii săi din Germania și Italia, Robert Habeck și Adolfo Urso, pe tema politicii industriale europene. Bruno Le Maire atrage atenția că ”vremea globalizării fericite s-a încheiat”, subliniind că Europa va trebui să înceapă să devină mai incisivă pentru a-și proteja interesele economice.
Precedentele reuniuni bilaterale, desfășurate la Berlin și Roma în iunie și în octombrie 2023, au fost consacrate aprovizionării Uniunii Europene cu materii prime și evoluțiilor sistemelor de inteligență artificială.
”Noua reuniune va fi majoră”, a afirmat Bruno Le Maire, subliniind că, în perspectiva scrutinului europarlamentar, ”este necesară prezentarea ambițiilor principalelor trei economii europene noii Comisii Europene și noului Parlament European”.
Valoarea cumulată a PIB-ului Franței, Germaniei și Italiei constituie peste 50% din totalul Uniunii Europene.
”Trebuie să fim capabili să inovăm, să facem investiții, să gestionăm noile tehnologii, dar și să ne arătăm dinții în fața adversarilor economici, care în secolul 21 nu ne vor face niciun cadou. Vremea globalizării fericite s-a încheiat, acum este globalizarea rivalităților”, a subliniat Bruno Le Maire.
Parisul cere simplificarea normelor UE și consolidarea independenței energetice
Bruno Le Maire va propune noii echipe a Comisiei Europene elaborarea unei directive de simplificare a normelor europene. În contextul în care UE are un deficit comercial de 200 de miliarde de euro în relația cu China, Bruno Le Maire vrea să discute, ”în pofida reticenței germane”, despre ”reechilibrarea reglementărilor în domeniul mediului”, în sectorul producției. În același timp, Parisul vrea ca Beijingul să rămână ”un partener comercial major”.
Conform unor surse guvernamentale, Franța vrea anularea anumitor obligații fiscale, financiare și sociale impuse de UE companiilor care au mai puțin de 500 de angajați.
Foto: Profimedia
Citește și: