Uniunea Europeană pregătește proceduri pentru contracararea deficitelor bugetare excesive, ceea ce expune Italia, România, Franța și Polonia riscurilor sancțiunilor, o situație care evidențiază tensiunile pe care Roma și Parisul le au cu grupul țărilor favorabile abordărilor stricte în materie de finanțe publice, comentează cotidianul Le Figaro.
Comisia Europeană ar urma să lanseze miercuri proceduri care ar putea atrage sancționarea disciplinară a aproximativ zece țări UE din cauza deficitelor excesive, în condițiile în care Franța se confruntă cu haos politic cu două săptămâni înaintea alegerilor legislative.
Bruxellesul va publica rapoarte de evaluare a situației economice și bugetare din toate cele 27 de state ale Uniunii Europene. În cazul a zece țări, printre care se numără Franța și Italia, Comisia Europeană va constata că a fost depășită limita deficitelor publice de 3%, fixată prin Pactul de Stabilitate.
”Cazul Franței generează preocupări speciale. Aflată în vizorul agențiilor de evaluare, Franța este în criză politică de la dizolvarea Adunării Naționale, decisă de președintele Emmanuel Macron după înfrângerea suferită în scrutinul europarlamentar. Ratele creditelor contractate de a doua economie a Europei au crescut brusc, iar poziția financiară a Franței a avut de suferit sub efectul instabilității. Forțele opoziției de extremă-dreapta și extremă-stânga, favorite în sondaje, intenționează să accelereze cheltuielile bugetare, dar și să revină asupra reformelor emblematice în domeniiile pensiilor și muncii preconizate de Bruxelles. Ceea ce ar compromite promisiunea Parisului, considerată oricum puțin credibilă, de revenire sub pragul de 3% al deficitului până în 2027”, subliniază cotidianul Le Figaro.
Comisia Europeană a semnalat în mai multe rânduri că anul acesta va lansa proceduri privind deficitele excesive, în condițiile reactivării reglementărilor financiare comunitare.
Normele financiare fuseseră suspendate în 2020, în contextul crizei economice generate de restricțiile impuse în pandemie. În principiu, noul Pact de stabilitate prevede sancțiuni care pot atinge 0,1% din PIB pe an pentru statele care nu corectează neregulile bugetare. În realitate, aceste sancțiuni nu au fost aplicate pentru a nu genera dificultăți suplimentare. De la crearea zonei euro, Franța a fost vizată mult timp de proceduri privind deficitul excesiv.
În ultimul an, cele mai mari deficite bugetare din UE au fost înregistrate în Italia (7,4% du PIB), Ungaria (6,7%), România (6,6), Franța (5,5%) și Polonia (5,1%).
În afară de aceste țări, procedurile pentru deficit excesiv ar urma să vizeze Slovacia, Malta și Belgia, constată Andreas Eisl, expert la Institutul Jacques Delors.
Procedurile evidențiază noile dispute politice între, pe de o parte, Italia și Franța, și, pe de altă parte, Comisia Europeană și statele cu poziții austere în materie de reguli bugetare, un grup coordonat de Germania.
Foto: Profimedia
Citește și:
Uniunea Europeană amână aplicarea normelor BANCARE stricte, pe fondul disensiunilor cu Statele Unite