Le Monde: Franța trebuie să își relanseze INDUSTRIA /Europa poate fi competitivă într-un sistem comercial mondial echitabil

Publicat: 28 05. 2024, 07:30

Franța trebuie să își relanseze activitățile industriale și să stimuleze competitivitatea Uniunii Europene, confruntată cu dificultăți din cauza specificităților modelului social și din cauza dezechilibrelor de pe piețele mondiale, comentează specialistul Olivier Lluansi, în cotidianul Le Monde, recomandând Uniunii Europene să acționeze pentru protejarea intereselor comerciale.

”În perioada campaniei electorale, este dezbătut rolul Europei. În opinia unora, Europa este principala cauză a dezindustralizării Franței. Din punctul de vedere al altora, nu există soluție pentru relansarea industrială a Franței în afara Europei”, scrie Olivier Lluansi, expert în activități industriale, într-un editorial publicat în cotidianul Le Monde.

Specialistul recomandă Guvernului de la Paris să acționeze pentru protejarea intereselor industriale ale Franței și chiar ale Europei.

”În momentul de față, situația industrială a Franței este singulară în Europa. Este dezvoltată din punctul de vedere al imaginarului colectiv, cu centrale nucleare, trenuri de mare viteză, compania Airbus, programul Ariane, dar, în realitate, industria noastră valorează doar 10% din motorul nostru de avuție, sub media europeană de 15%, fără a menționa nivelul de 16% al Italiei (…), cel de 18% al Elveției (în afara UE) și cel de 19% al Germaniei. (…) În contextul în care țările europene au o forță industrială mai mare decât a Franței, este inutil ca Parisul să blameze cadrul european”, argumentează specialistul.

Restabilirea unei competiții loiale pe plan mondial

Paris este îndemnat să își analizeze atent propria situație industrială și să asume ”o ambiție industrială națională și o competitivitate intra-europeană”.

”Exigențele modelului social european, creșterea ambițiilor în protejarea mediului înconjurător și noul context de energie scumpă generat de războiul din Ucraina nu mai sunt compatibile cu practicile anterioare din comerțul internațional. Industria europeană poate fi competitivă, condiția fiind un mediu de competiție loială. Situația este cu atât mai gravă cu cât utilizăm doar puțin sau deloc armele pe care le avem la dispoziție: drepturile anti-dumping și instrumentele de protecție. În acest context, pentru restabilirea competiției loiale, trebuie reintroduse reglementările comerțului internațional”, subliniază expertul Olivier Lluansi, în contextul programelor masive de subvenții create de SUA și China pentru stimularea tehnologiilor ecologice.

Piața Uniunii Europene constituie 18% din PIB-ul mondial, fiind pe primul loc în comerțul internațional, chiar înaintea Statelor Unite, iar, în acest context, piața comunitară reprezintă ”singura pârghie veritabilă” pentru avansarea intereselor internaționale ale Franței, concluzionează specialistul.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Financial Times: BCE, pregătită să relaxeze POLITICA MONETARĂ în zona euro /”Cu excepția surprizelor majore, se întrunesc elementele”