Le Monde: Reindustrializarea, provocare europeană comună /UE are nevoie de un buget MASIV pentru a face față concurenței cu SUA și China

Le Monde: Reindustrializarea, provocare europeană comună /UE are nevoie de un buget MASIV pentru a face față concurenței cu SUA și China
Publicat: 30/04/2024, 07:30

Eforturile țărilor din cadrul Uniunii Europene rămân insuficiente, în pofida asistenței masive, pentru a face față concurenței comerciale cu Statele Unite și China, notează cotidianul Le Monde, avertizând că, pentru evitarea blocării activităților, este necesar un buget masiv, la scară comunitară.

”Pe 25 aprilie, la Sorbona, președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat că ar vrea ca Uniunea Europeană să devină, începând din 2030, «lider global» în cinci sectoare-cheie, precum inteligența artificială, prin strategii specifice de finanțare. Ambiția este imensă, fără dubiu în afara actualelor posibilități. Răspunde unei realități alarmante, cea a provocărilor economice cu care se confruntă o Europă fragilizată”, observă cotidianul Le Monde, într-o analiză intitulată ”Reindustralizarea, o provocare europeană cu miză comună”.

China și SUA generează provocări majore pentru industria europeană

Amenințările asupra industriei europene se intensifică. La Salonul auto de la Beijing, producătorii chinezi prezintă clar modelul economic curent, care generează temeri pentru concurenții din Europa. Susținuți de stat, producătorii chinezi dezvoltă un nou model de autovehicul în cel mult 24 de luni, de două ori mai rapid decât în Franța și Germania. Pentru a contracara încetinirea pieței interne, China subvenționează masiv uzinele și inundă alte continente cu produse ieftine.

”Nori vin și din Statele Unite, din cauza Legii privind Reducerea Inflației, un program de subvenții de 370 de miliarde de dolari destinat ecologizării industriei americane, decis de președintele Joe Biden în 2022. Numeroase companii europene care au fost seduse de stimulente intenționează să își transfere activitățile peste Atlantic, unde s-ar bucura, de altfel, de energie mult mai ieftină”, notează cotidianul Le Monde.

Liderii Uniunii Europene analizează opțiunile

Grupurile de lobby ale patronalelor industriale din Franța, Italia și Germania cred că, în lipsa unei reacții mai puternice, industria europeană riscă să se destrame.

La cererea Comisiei Europene, Mario Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene (BCE), a formulat o serie de recomandări pentru relansarea competitivității, cerând ”transformări radicale” în industria europeană.

”După ce a fost în trecut coordonator al schimburilor comerciale, UE a înțeles brutal, în timpul pandemiei, că este dependentă excesiv de China pentru o serie de produse esențiale. Al doilea șoc a fost invazia rusă în Ucraina, când Moscova a suspendat livrările de gaz, generând creșteri majore ale facturilor la energie. În replică, la Bruxelles a fost lansată o mică revoluție în materie de politici industriale”, subliniază cotidianul Le Monde.

Inițial, în 2020, a fost lansat un plan vast de relansare industrială, în valoare de 750 de miliarde de euro, iar Bruxellesul permite acordarea de subvenții pentru tranziția ecologică și suplimentează instrumentele de protecție comercială.

”Virajul este major, dar rămâne insuficient pentru contracararea practicilor de subvenții masive ale Chinei și Statelor Unite. Pentru evitarea unui blocaj, UE are nevoie de elementul esențial pentru un război comercial: banii, mai precis un buget vast la scară europeană, probabil prin succedarea planului de relansare, care se va încheia în 2026 și va permite investiții comune. Deocamdată, se mențin o serie de tabuuri europene și numeroase obstacole instituționale. Dar campania pentru alegerile europarlamentare este momentul privilegiat pentru analizarea opțiunilor și pentru avansarea unei strategii economice comune, pentru avansarea unei strategii economice comunitare, în scopul stimulării inovației, a locurilor de muncă de calitate și finanțării modelului social prețios. Nu este nimic mai puțin decât stabilirea viitorului și locului UE în lume”, concluzionează cotidianul Le Monde.

Foto: Profimedia

Citește și:

Financial Times: UE verifică dacă platformele grupului META contracarează suficient campaniile ruse de manipulare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×