Lecția austriecilor pentru români: Cum puteți avea și voi stațiuni montane de top
Austriecii le dau lecții europenilor la capitolul facilități pentru sporturile de iarnă. Ei au peste 100 de stațiuni perfecte pentru schi, 5.200 de kilometri de pârtii și 4.000 de kilometri de pârtii de schi cross-country. E adevărat, austriecii au parte de zăpadă opt luni pe an și au munți mai înalți decât noi, dar secretul succesului lor nu este dat doar de acestea.
Pentru a obține o stațiune care să atragă cât mai mulți turiști, cheia succesului stă în găsirea unor investitori care să fie dispuși să ofere milioane de euro pentru a pune la punct infrastructura pe cablu, echipamentele de întreținere a zăpezii și instalațiile pentru zăpadă artificială.
„Pentru a construi zonele de schi ai nevoie, în primul rând, de investitori și de un relief favorabil. Cred că aveți relieful, dar chiar și investiția într-un teleschi de mici dimensiuni este de 6 milioane de euro, deci ai nevoie de oameni cu mulți bani și multă răbdare”, a declarat pentru gândul Christina Ruhfass, country manager în cadrul Tirol Tourism Board.
Din punctul său de vedere, Austria are și alte avantaje în comparație cu România, în afară de infrastructura modernă. Este vorba despre altitudinea mai mare a munților, stațiunile mai mari și raportul mai bun calitate-preț pe care îl pot obține turiștii.
Dacă în România altitudinea maximă a Carpaților abia depășește 2.500 de metri, în Austria începi să găsești resorturi de schi de la 2.000 de metri în sus, acestea fiind amplasate până la 3.000 de metri altitudine.
„Acesta este un mare avantaj pe care îl avem în Alpii austrieci. Avem mai multă zăpadă, dar și foarte multe echipamente performante pentru zăpadă artificială, de care ai nevoie dacă vrei să ai o stațiune de schi foarte mare sau dacă faci turism de masă”, ne-a mai explicat Christina Ruhfass.
Unitatea este un alt lucru care le lipsește românilor, spun austriecii. „Austria a avut succes pentru că toată lumea din industria turismului a lucrat împreună. Hotelierii lucrează alături de companiile de transport pe cablu și alături de primărie. A durat mult timp ca Austria să ajungă la acest nivel. A fost nevoie de multă muncă, dar acum funcționeză perfect, ușor. Cu un sky pass poți merge în cinci zone de schi diferite, iar acesta este lucrul pe care l-a construit Austria în ultimii 15-20 de ani”, a declarat pentru gândul Gabriele Lenger, directorul Oficiului de Turism al Austriei în România.
Austriecii ne depășesc și atunci când vine vorba despre lungimea pârtiilor. În România există 151 de pârtii omologate a căror lungime totală abia depășește 135 de kilometri. La Ischgl, una dintre destinațiile popularei Austrii, turiștii găsesc 238 de kilometri de pârtii unde pot practica sporturi de iarnă de la finalul lunii noiembrie și până în luna mai. Alte exemple pot fi Innsbruck, „mall-ul alpin” al austriecilor, unde sunt amenajate, până la 3.000 de metri altitudine, pârtii cu o lungime totală de 300 de kilometri, și Arlberg, stațiune supranumită „leagănul schiului alpin”, unde turiștii pot schia pe 280 de kilometri de pârtii.
Click pentru a mări
Sursă infografic: gândul
Acest lucru ar putea să nu conteze însă atât de mult dacă românii ar lucra împreună și și-ar îmbunătății infrastructura, este de părere Michael Manhart, managing director al asociației de teleschi din Lech. „Reprezentanții stațiunilor din România ar fi inteligenți dacă ar lucra împreună. E o prostie ca ei să nu fie uniți. Trebuie să aibă un singur sky pass”, a declarat Manhart pentru gândul.