LEGE. Președintele a promulgat rectificarea bugetară. Câți bani sunt alocați autorităților locale
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legile privind rectificare bugetului de stat, a bugetului asigurărilor sociale, dar și pentru instituirea unor facilități fiscale, respectiv restructurarea datoriilor, comform Administrației Prezidențiale.
Legea privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, promulgată, miercuri, de Klaus Iohannis, a fost adoptată de plenul reunit al Parlamentului în 18 iunie, cu mai multe amendamente, printre care suplimentarea cu 850 milioane de lei a sumelor destinate consiliilor judeţene pentru acoperirea cheltuielilor sociale, dar și posibilitatea ca salariile din companiile de stat să crească indiferent de performanța financiară a societății.
„Se majorează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale cu suma de 930.000 mii lei, potrivit anexei nr. 5 din prezenta ordonanţă de urgenţă, astfel:
- a) 373.639 mii lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap;
- b) 43.059 mii lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap şi a drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi indemnizaţiile lunare de la nivelul sectoarelor municipiului Bucureşti;
- c) 513.302 mii lei, pentru echilibrarea bugetelor locale ale judeţelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti. Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să introducă modificările corespunzătoare în volumul şi structura bugetului de stat pe anul 2020”, prevede textul de lege trimis spre promulgare.
Conform OUG care a stat la baza legii, bugetul de stat pe anul 2020 se diminuează la venituri cu suma de 9.844,8 milioane lei, la cheltuieli se majorează cu suma de 17.396,8 milioane lei creditele de angajament şi cu suma de 16.933,9 milioane lei creditele bugetare, iar deficitul se majorează cu suma de 26.778,7 milioane lei.
Ce majorări sunt la bugetul asigurărilor sociale de stat
Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.51/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 prevede, printre altele, majorarea veniturilor sistemului asigurărilor pentru șomaj cu suma de 1.346.270 mii de lei, iar a cheltuielilor, cu suma de 4.091.500 mii de lei, la credite de angajament și credite bugetare. Conform documentului, sistemul asigurărilor de șomaj se stabilește cu un deficit de 2.488.300 de mii de lei, care se acoperă din disponibilitățile înregistrate de acest sistem în anii precedenți.
Legea adoptată prevede și posibilitatea creșterilor salariale ale angajaților din companiile de stat în anul curent, operatorii nefiind condiționați de îmbunătățirea/menținerea rezultatului brut realizat în anul 2019.
Prin a treia lege promulgată de președinte miercuri se instituie măsuri de restructurare a obligațiilor bugetare restante la data de 31 iulie 2020.
Conform Art. 1), alin. 1, „în scopul revitalizării și evitării deschiderii procedurii insolvenței, debitorii, persoane juridice de drept public sau privat, cu excepția instituțiilor publice definite potrivit art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și a unităților administrativ-teritoriale, aflați în dificultate financiară și pentru care există riscul intrării în insolvență, își pot restructura obligațiile bugetare principale restante la data de 31 iulie 2020 și neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală, precum și obligațiile bugetare accesorii”.
Solicitarea de restructurare se poate depune până la data de 31 decembrie 2020.