„Camera Deputaților este cameră decizională, iar Comisia juridică este abilitată pe fond să discute legea dării în plată. Pe procedură, vă spun că săptămâna aceasta nu poate intra pe ordinea de zi a Comisiei juridice, dintr-un motiv foarte simplu, un articol privind cererile de reexaminare ale președintelui României a fost declarat neconstituțional așa cum a fost modificat în Regulamentul Camerei Deputaților, noi am depus amendamentele să se revină și să ținem cont de observațiile CCR. Sper ca miercuri să fie votată modificarea Regulamentului în ședința de vot finala a plenului, urmând ca saptămâna viitoare după publicarea în Monitorul Oficial să putem să intrăm pe procedură, să o primim la comisie, să discutăm capetele de cerere privind reexaminarea și, apoi, să dăm termen pentru amendamente”, a declarat vicepreședintele PSD al Comsiei Juridice a Camerei Deputaților Ciprian Nica.
Ciprian Nica a afirmat că există un consens politic și că atât PSD, cât și PNL, dar și UNPR și ALDE susțin legea dării în plată.
„Vrem să rezolvăm o problemă socială a oamenilor simpli, care nu vor să își dea casa, dar din motive obiective ajung într-o situație dificilă și nu mai pot continua și din cauza poziției băncilor”, mai spus Nica.
Ciprian Nica a criticat absența băncilor de la dezbaterea „Legea dării în plată – argumente pro și contara”, găzduită de Comisia juridică.
„Constat cu amărăciune că băncile astăzi nu sunt prezente. Am avut o întâlnire mai restrânsă săptămâna trecută, la Comisia de buget, finanțe, (…) i-am sfătuit totuși să participe la discuție, să vină la negocieri și chiar să putem face o lege pentru că nicăieri în lume băncile nu au un comportament așa de agresiv și nu am înțeles de ce în România au. Ei au motivat astăzi că au o altă acțiune”, a mai spus deputatul PSD.
Băncile nu au dat curs invitației la dezbaterea „Legea dării în plată-argumente pro și contra” organizată la Camera Deputaților, înainte ca inițiatiavă legislativă să ajungă în dezbaterea deputaților din Comisia juridică, pentru finalizarea raportului, care va fi înaintat penului Camerei Deputaților, for decizional..