LEUL A AJUNS LA UN MINIM ISTORIC. Dealer: Investitorii se tem că în România s-ar putea repeta scenariul din Ungaria. Șeful Finanțelor: Leul cade din cauze externe
Cursul de referință a urcat la 4,4715 lei/euro și a atins un nou maxim istoric, într-o piață în care BNR a intervenit indirect, prin vânzări de euro, pentru a încetini deprecierea leului, cauzată de ordine de cumpărare plasate de jucători străini pe fondul tensiunilor politice din România, scrie Mediafax.
Evenimentele politice de marți când coaliția aflată a guvernare i-a demis pe președinții ambelor camere din Parlament precum și pe Avocatul Poporului au fost catalogate de analiștii Erste Group, prezentă în românia prin BCR, cea mai mare bancă locală după active, drept „acțiuni fără precedent, la limita legii”.
Florin Georgescu, ministru de Finanțe și fost prim-viceguvernator, a declarat miercuri că evoluția cursului leu/euro nu este o consecință a situației economice sau politice interne ci a „factorilor conjuncturali externi”.
„Din punct de vedere economic am realizat toți parametrii privind defitul bugetar și cheltuielile publice”, a subliniat Georgescu.
Șerbănescu: Cu o devalorizare de 10% bugetul se face perfect, fără nicio problemă și în aplauzele FMI
Deprecierea leului în raport cu euro este o revenire la normalitate, moneda națională fiind supraevaluată, susține Ilie Șerbănescu, analist economic și fost ministru al Reformei în cabinetul Ciorbea.
„După părerea mea ceea ce se întâmplă este o chestiune de normalitate care trebuia să se întâmple de acum trei ani. De trei ani leul este supraevaluat din cauza comenzii externe care a fost și care acum nu mai este”, a declarat Șerbănescu pentru gândul.
În opinia sa, în urmă cu trei ani, România a fost nevoită să „arunce ajustarea asupra politicii fiscal-bugetare”, fără a se folosi de curs. „România nu avea să devalorizeze moneda pentru a lupta. Dacă ar fi făcut asta ar fi plătit toți, inclusiv cei care creaseră această situație. Ajustările erau obligatorii, așa că au plătit pensionarii, salariații și contribuabilii pentru a salva niște bănci”, a explicat Șerbănescu.
În prezent însă, când statul va fi nevoit să returneze banii împrumutați de la FMI și când „valul de austeritate” îndreptat împotriva bugetarilor nu mai există, singura sursă de ajustare va fi devalorizarea monedei naționale, crede analistul.
„Cu o devalorizare de 10% bugetul se face perfect, fără nicio problemă și în aplauzele FMI”, a mai adăugat Șerbănescu pentru gândul.
De la începutul anului și până în prezent, leul s-a depreciat cu 3,3% în raport cu euro. De la investirea guvernului Ponta, respectiv de la începutul lunii mai, declinului monedei naționale în raport cu moneda unică europeană a fost de 1,4%.
Dealer valutar: Investitorii speculează că vom ajunge în situația Ungariei
Dealerii valutari susțin că investitorii preconizează pentru România un scenariu similar celui din Ungaria, unde deciziile politice ale premierului Victor Orban au dus la întreruperea acordului cu Fondul Monetar Internațional (FMI), la deprecierea forintului și, într-un final, la instabilitate economică.
„Reuters și Bloomberg au avut articole destul de bine documentate pe scandalurile politice din România, iar traderii se gândesc că se va repeta situația din Ungaria. Au impresia că se repetă scenariul de acolo când a venit la guvernare Victor Orban și într-un final s-a renunțat la acordul cu FMI”, a explicat pentru gândul un dealer local care a preferat să nu fie citat cu numele și funcția. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declarații presei pentru că sunt direct implicați în piața valutară și ar putea obține beneficii de pe urma lor.
„În ședința de astăzi (miercuri n.r.) schimburile valutare s-au făcut în spiritul acestui scenariu”, ne-a declarat dealerul valutar.
Temperarea creșterilor a fost determinată de intervenția indirectă a BNR, care a vândut euro prin intermediul unor bănci locale. „BNR a avut o intervenție indirectă, au intervenit peste medie, însă nu masiv ca atunci când a căzut Guvernul”, ne-a mai precizat dealerul.