Prima pagină » Economic » Leul a atins un nou minim al ultimelor șase luni. De ce s-a depreciat moneda națională

Leul a atins un nou minim al ultimelor șase luni. De ce s-a depreciat moneda națională

Leul a atins un nou minim al ultimelor șase luni. De ce s-a depreciat moneda națională
Leul a continuat să piardă teren în raport cu euro, principalul motiv al deprecierii monedei naționale fiind întărirea dolarului, susțin dealerii.

Leul a continuat să piardă teren în raport cu euro, principalul motiv al deprecierii monedei naționale fiind întărirea dolarului, susțin dealerii.

Banca Națională a României (BNR) a afișat luni un curs oficial de 4,4946 lei/euro, în creștere cu 0,1% față de referința de la finele săptămânii trecute. Vineri, în prima sesiune din acest an, BNR a afișat un curs de referință de 4,4882 lei/euro, în creștere cu 0,35 bani față de ultima cotație din 2013.

Rata de schimb anunțată luni reprezintă maximul ultimelor șase luni. Un curs mai ridicat s-a înregistrat pe 21 iunie 2013, când euro a fost cotat la 4,5209 lei.

Dealerii susțin că depreciere vine pe fondul unei „corecții” a burselor, dar și din cauza aprecierii dolarului.

„S-au corectat ușor bursele după exuberanța de final de an. Practic se cumpără dolari. În general, orice creștere a dolarului este asociată cu o depreciere a activelor riscante, cum sunt monedele statelor emergente sau obligațiunilor acestor țări. N-a fost o mișcare brutală, bruscă. Atunci când mișcările sunt graduale, lumea își poate ajusta coșul de cosum”, a declarat pentru gândul un dealer valutar care nu a dorit să fie citat cu numele și funcția.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declarații presei pentru că sunt direct implicați în piața valutară și ar putea obține beneficii de pe urma lor.

Dealerul a arătat că evoluția leului este ceva mai bună decât a monedelor din regiune.

„Monedele din regiune sunt chiar mai depreciate. Volumele tranzacționate sunt mici. Este încă o stare de vacanță”, a apreciat el, adăugând că „fundamental, leul nu ar trebui să se deprecieze”, mișcările de pe piața valutară fiind o consecință a contextului internațional.

Leul a continuat să se deprecieze luni și în raport cu dolarul american, pentru a patra ședință consecutiv.

Rata de schimb leu/dolar a urcat, astfel, cu 1,21 bani (0,37%), la 3,3009 unități de la 3,2888 lei/dolar în ședința de vineri. O paritate mai mare decât cea de luni a fost afișată de BNR pe 21 noiembrie, când dolarul a fost cotat la 3,3101 lei.

În ultimele patru ședințe, cursul de referință leu/dolar american a crescut cu 7,04 bani (2,18%), de la 3,2305 unități în data de 27 decembrie.

Leul s-a depreciat, luni, și în raport cu francul elvețian, rata de referință urcând de la 3,6498 lei/franc la 3,6507 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

Citește și