„Amintim că valutele din regiune s-au depreciat puternic în trecut la anunțul unor inițiative similare și, acum, ambele partide mari din România par să sprijine această lege. Totuși, înaintea unui posibil vot final de săptămâna viitoare (după cum au sugerat unii din susținătorii legii), deprecierea leului ar putea lua o pauză și ar putea urma direcția oferită de evenimentele majore”, se arată într-o analiză a ING Bank.
Acedeași sursă a mai arătat că o asemenea inițiativă „are potențialul să genereze un interes de cumpărare semnificativ pentru euro/lei și ar putea duce și la rate mai mari în piața monetară”.
O inițiativă legislativă aflată în curs de negociere în Parlament prevede conversia împrumuturilor contractate în valută. Creditele luate în franci elvețieni (CHF), spre exemplu, ar urma să fie convertite la o valoare „determinată ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei”.
Reprezentanții bancherilor au afirmat, în replică față de această inițiativă, că – pe lângă costurile suplimentare – aplicarea conversiei în lei la cursul istoric a creditelor în valută generează și pierderi. „Această conversie duce la o pierdere imediată pentru sistem prin diferența de curs. Luăm în calcul cele mai defavorabile scenarii pe care le putem avea, și la franci și la euro, și cu un curs, și cu discount, cu tot ceea ce ar putea să fie în situația cea mai defavorabilă. Și de multe ori ne uităm și ne dăm seama că genul acesta de impact poate să fie la un nivel pe care să nu îl mai putem repara”, a explicat președintele Asociației Române a Băncilor, Sergiu Oprescu.
Deprecierea leului mai este influențată și de evoluțiile externe. „Cel mai important pentru piețele globale va fi raportul privind piața muncii din SUA, pe care ING îl vede ca sprijinind ideea unei creșteri a dobânzii Fed, cel mai devreme, în decembrie, fapt ce ar putea duce la presiuni de scădere asupra activelor locale”, se mai arată în analiza ING Bank. „Leul s-ar putea tranzacționa lateral în jurul închiderii precedente, chiar dacă presiunile încă par mai degrabă de slăbire”, conchid analiștii bancari.