Prima pagină » Economic » Leul continua să se deprecieze. Previziunile specialiștilor sunt sumbre

Leul continua să se deprecieze. Previziunile specialiștilor sunt sumbre

Leul continua să se deprecieze. Previziunile specialiștilor sunt sumbre
Leul a continuat să se deprecieze față de moneda europeană, care a fost cotată joi la 4,5337 de lei. Este a doua zi în care moneda națională pierde teren, analiștii economici arătând că modificările legislative care au fost anunțate de Guvern în noaptea de marți au un cost în economia românească.

Mai mult, unii traderi se așteptă ca în perioada următoare cursul leu-euro să depășească pragul critic de 4,6 lei.

Joi, leul a înregistrat o ușoară scădere și față de dolarul american, care a fost cotat de Banca Națională la 4,1942 lei.

Claudiu Cazacu, analistul-șef al XTB România a explicat, pentru MEDIAFAX, că în funcție de nivelul atins al cursului se poate deduce care este gradul de îngrijorare al pieței. „De exemplu, în intervalul 4,54-4,56 de lei pentru un euro vorbim de un nivel mic spre mediu de îngrijorare. Peste 4,56 și până în 4,58 vorbim despre o îngrijorare medie și când ne apropiem de 4,6 vorbim de o îngrijorare mare a investitorilor față de situația politică”, a spus Cazacu.

Cazacu a precizat că există parți bune, dar și rele în acestaă situație. „Devalorizarea leului ar putea stimula exporturile. Exportatorii ar putea fi bucuroși. Altfel există o serie largă de aspecte negative. De exemplu, deprecierea ar aduce costuri suplimentare pentru cei care au rate denominate în valută și s-ar putea pune problema scumpirii produselor din import, dacă cursul se va menține la un nivel ridicat o perioadă mai îndelungată.

Pe de altă parte, analistul economic, Aurelian Dochia a declarat, pentru MEDIAFAX, că starea de incertitudine poate avea multiple efecte negative, nu doar devalorizarea monedei naționale: „Pot crește costurile de împrumut, costurile la care se fac tranzacțiile, iar în același timp se reduc investițiile. Este posibil ca economia să sufere, reducându-se investițiile nu se mai crează suficiente locuri de muncă, nu vom mai avea o creștere economică destul de rapidă. În condițiile de acum în care există incertitudini și pe plan internațional complică cumva lucrurile”.

 

Citește și