Cursul de referință anunțat de BNR a atins joi un nou maxim istoric, de 4,4662 lei/euro, într-o piață în care cotațiile au urcat până la un nivel record de 4,4715 lei/euro, însă apoi deprecierea s-a temperat, iar dealerii nu exclud intervențiile indirecte ale băncii centrale, informează Mediafax.
Precedentul record, de 4,4587 lei/euro, a fost atins miercuri.
Cursul leului față de euro a depășit record după record de la începutul lunii mai, depreciindu-se cu 1,57%, inițial din cauza turbulențelor de pe scena politică locală, la care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro.
Astfel, de la începutul anului, leul a scăzut cu 3,39% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.
Totodată, pentru dolar cursul a urcat cu 2,66 bani, la 3,5538 unități, reprezentând cel mai ridicat nivel începând cu 30 iunie 2010. La acea dată, referința s-a situat la 3,5617 lei/dolar.
Pentru francul elvețian, cotația a crescut la 3,7195 lei/franc, un nou nivel maxim începând cu 5 septembrie 2011. La începutul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.
Valutele din regiune și bursele europene afișează creșteri, recuperând astfel o parte din deprecierea puternică de miercuri, însă temerile privind posibila ieșire a Greciei din zona euro limitează câștigurile.
Summit-ul informal de miercuri al liderilor UE nu a adus măsuri concrete privind planurile de rezolvare a crizei datoriilor de stat.
Primele operațiuni de joi pe piața locală au fost realizate la 4,4660 – 4,4690 lei/euro, cu 0,45 – 0,65 bani peste ultimele cotații de miercuri de pe piața interbancară locală, iar în prima parte a zilei cursul a atins un nou record pe piața interbancară, de 4,4715 lei/euro.
Ulterior, cotațiile au coborât sub 4,47 lei/euro, iar media cotațiilor din intervalul de timp 12:45 – 13:00, când BNR stabilește cursul de referință, a fost de 4,4688 lei/euro.
„Volumele transferate au fost mai reduse decât cele din sesiunea precedentă, iar presiunea la cumpărare de euro a scăzut de asemenea, astfel că este greu să ne dăm seama dacă BNR a intervenit sau nu și în această sesiune”, a spus dealerul unei bănci.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a afirmat miercuri că deprecierea leului este cauzată de „veștile rele” din zona euro, iar în aceste condiții eforturile de temperare din parte băncilor centrale sunt limitate, deși BNR folosește instrumentarul adecvat și leul manifestă în continuare rezistența cea mai solidă.
Băncile comerciale au afișat joi dobânzi de 4,82% – 5,31% pe an pentru plasamentele cu scadență la o zi, în creștere semnificativă față de cele de miercuri, de 1,09% – 1,59% pe an. Creșterea a fost determinată de faptul că joi a început o nouă perioadă în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR.
Dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au avansat nesemnificativ, la 4,83% – 5,33% pe an, de la nivelurile de 4,79% – 5,29% pe an.
Totodată, dobânzile pentru plasamente cu scadență mai mare sunt în continuare apropiate de rata dobânzii de politică monetară a BNR de 5,25% pe an.