Leul s-a apreciat. Cursul BNR a atins cel mai redus nivel din ultimele șase luni

Leul s-a apreciat. Cursul BNR a atins cel mai redus nivel din ultimele șase luni
Publicat: 02/05/2014, 13:25

Rata de schimb leu/euro afișată vineri este cu 1,63 bani (0,37%) mai mică decât nivelul de miercuri, de 4,4503 lei/euro. Un curs sub cel de vineri a fost publicat de BNR pe 7 noiembrie, când euro a fost cotat la 4,4331 lei.

Cursul de referință leu/dolar a scăzut, vineri, cu 2,03 bani (0,63%), de la 3,2194 unități la 3,1991 unități. O paritate mai redusă decât cea de vineri a fost atinsă cel mai recent în 14 noiembrie 2011, dată când dolarul a fost cotat la 3,1707 lei.
Leul s-a întărit, vineri, și față de francul elvețian, rata de schimb coborând cu 1,12 bani (0,31%), de la 3,6488 lei/franc la 3,6376 lei/franc. O cotație mai mică decât cea de vineri a fost înregistrată în 8 ianuarie 2014.
Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

În prima parte a ședinței de marți cotațiile au scăzut până la 4,4370 lei/euro, pentru prima dată în ultimele cinci luni, însă apoi cursul s-a întors ușor peste 4,45 lei/euro. Fluctuațiile au venit pe cel mai ridicat rulaj din ultimele două luni, potrivit dealerilor, care au afirmat atunci că volumul de tranzacționare în creștere ar putea să fi fost determinat de vânzări de valută și constituirea de depozite în lei sau de unele companii care au vândut euro și au cumpărat lei.

Rata de schimb a fluctuat ușor miercuri în jurul nivelului de 4,45 lei/euro, iar în prima oră a sesiunii de vineri, paritatea a coborât din nou sub 4,44 lei/euro, cel mai redus nivel tranzacționat în prima parte a zilei fiind de 4,4310 lei/euro.
„Leul a continuat să se întărească, avansând miercuri cu circa 0,5% până la maximele lunii noiembrie, dincolo de 4,43/euro, și a rămas în preajma acestor niveluri, într-o ședință cu lichiditate foarte scăzută ieri, când piața locala a fost închisă. Dacă recenta întărire a leului s-a petrecut pe fondul unor evoluții mixte în regiune, de această dată a avut loc odată cu scăderea randamentelor pentru titlurile de stat lei, sugerând un interes în creștere din partea nerezidenților pentru instrumentele datoriei publice în lei. Continuăm, totuși, să credem că leul nu se va îndepărta semnificativ de nivelul de 4,45/euro în perioada următoare, întrucât BNR ar putea prefera un tipar al leului similar cu cel din trimestrul al patrulea al 2013, așa cum a sugerat în trecut”, au afirmat analiștii ING Bank, într-o notă transmisă vineri.

La deschiderea ședinței de vineri, euro a fost tranzacționat la 4,44 lei, cu 0,65 – 0,9 bani (0,15% – 0,2%) sub cotațiile de la închiderea ședinței de miercuri, de 4,4465 – 4,4490 lei/euro.
Ulterior, rata de schimb a scăzut sub 4,44 lei/euro, în cadrul unor tranzacții cu volume foarte reduse, potrivit dealerilor.
La ora 13:00, când BNR anunță cursul de referință, pe piața interbancară euro era cotat la 4,4340 – 4,4355 lei, cu 1,25 – 1,35 bani (0,28% – 0,3%) sub închiderea de miercuri.

În același timp, zlotul și forintul erau în stagnare în raport cu euro.
Ratele medii ale dobânzilor afișate vineri dimineață de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au continuat să scadă ușor, de la 3,38% – 3,88% pe an la 2,78% – 3,28% pe an.
Astfel, dobânzile au coborât sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an, însă sunt, încă, mult peste rata dobânzii la facilitatea de depozit practicată de banca centrală, de 0,5% pe an.
Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au scăzut de la 3,36% – 3,86% pe an la 2,87% – 3,37% pe an.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a crescut de la 3,14% pe an la 3,15% pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Ce hoteluri oferă transferuri gratuite de la aeroport cu elicopterul?
×