Leul s-ar putea întări după decizia Băncii Centrale Europene privind dobânzile

Leul s-ar putea întări după decizia Băncii Centrale Europene privind dobânzile
Publicat: 07/06/2014, 10:01
Actualizat: 29/07/2014, 21:21

Decizia ar putea să afecteze, în următoarele luni, și dobânzile la euro practicate de băncile din România. În momentul de față, cine ține euro la bancă primește dobânzi între 0,8 și 2%. Dacă acestea vor fi reduse și mai mult, este posibil ca o parte din cele peste 17 miliarde de euro ținute de companii și români în conturile băncilor locale să fie retrase și schimbate în lei, mișcare care ar putea aprecia moneda națională.

În plus, în comparație cu alte țări europene, unde dobânzile vor fi aproape de zero, România are în continuare dobânzi avantajoase, și ar putea să atragă astfel banii investitorilor din străinătate, altă măsură care pe termen mediu poate ajuta leul.

Randamentele obligațiunilor statelor din zona euro au atins vineri minime record, datorită măsurilor de stimulare a economiei regiunii anunțate cu o zi în urmă de Banca Centrală Europeană, Mario Draghi dovedind încă o dată că este cel mai bun prieten al pieței obligațiunilor, relatează Bloomberg.

„Suntem mulțumiți pentru că în opinia noastră BCE a confirmat așteptările. În acest an performanțele au venit din investițiile pe piețele periferice, în obligațiuni corporate și guvernamentale”, a declarat Nicola Marinelli, manager de fonduri la compania Sturgeon Capital în Londra, care l-a descris pe Draghi ca pe un bancher „rock-star”.

Planul BCE, care include reduceri de dobânzi și finanțarea operațiunilor de creditare ale băncilor, contribuie la creșterea prețurilor obligațiunilor, lăsând în urmă amintirea crizei datoriilor care a riscat să destrame zona euro în 2012.

Pe lângă îmbogățirea proprietarilor de obligațiuni, aprecierea obligațiunilor guvernamentale poate susține eforturile țărilor de a ține sub control datoriile și să alimenteze fluxul de numerar către companii și populație.

Randamentul obligațiunilor belgiene, franceze, irlandeze, italiene și spaniole au scăzut la minime record, la cel al obligațiunilor germane pe termen de cinci ani a coborât la cel mai redus nivel după mai 2013.
Obligațiunile Greciei și Portugaliei s-au apreciat în acest an cu 6,1%, potrivit Bloomberg World Bond Indexes.

Randamentul obligațiunilor spaniole cu scadența de 10 ani, care era în 2012 mai mare cu 6 puncte procentuale decât cel al obligațiunilor similare britanice, a coborât vineri sub nivelul acestora. Declinul este un nou semn al redresării pieței de obligațiuni, după cele remarcate în cazul titlurilor Irlandei, Portugaliei și Greciei.

BCE a redus joi dobânda de politică monetară la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, și a coborât rata la depozitele constituite de bănci la -0,1%, devenind astfel prima mare bancă centrală care va taxa banii păstrați de bănci în conturi BCE. Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare va fi scăzută de la 0,25% la 0,15%, dobânda la facilitatea de creditare marginală va coborî de la 0,75% la 0,4%, iar cea la facilitatea de depozit va fi redusă de la 0%, la -0,1%.

Instituția oprește totodată operațiunile de răscumpărare de obligațiuni de către bănci, va lansa operațiuni de refinanțare pe termen lung și se pregătește pentru relaxarea cantitativă, respectiv suplimentarea de lichidități. BCE a mai anunțat vineri crearea unui program de 400 de miliarde de euro pentru stimularea băncilor să acorde credite și va prelungi accesul nelimitat al băncilor la lichidități pe termen scurt cel puțin până în decembrie 2016.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text