ArcelorMittal, cel mai mare exportator din industria grea, a primit aprobarea Comisiei Europene de a cumpăra oțelăria de la Ilva (Italia), în schimbul cedării mai multor capacități de producție din Europa, printre care și combinatul siderurgic de la Galați.
„ArcelorMittal („Compania”) anunță că a fost acordată de către Comisia Europeană („C.E.” sau „Comisia”) aprobarea către AM Investco Italy SRL („AM Investco”) pentru propunerea de achiziție a Ilva S.p.A („Ilva”). Aprobarea C.E. urmează concluziei fazei II de investigație a comisiei referitoare la propunerea de achiziție a Ilva și a fost acordată pe baza angajamentul companiei de a pune la vânzare unități din Italia, România, Macedonia, Republica Cehă, Luxemburg și Belgia, după cum s-a anunțat pe 13 aprilie 2018. Aprobarea CE este un punct semnificativ al tranzacției de preluare a Ilva și reprezintă un pas important pentru finalizarea acestui acord, așteptată să se întâmple în curând”, se arată într-un comunicat al ArcelorMittal.
„Eu nu știu ce o să fie. Dacă se implică politicul, nu cred că va fi mai rău. Subliniez, doar dacă se implică politicienii, este singura variantă. Am avut întâlniri cu politicienii, s-a ajuns și la Guvern. Ei să-și facă treaba. Este un abuz trecerea pe listă a combinatului gălățean pentru că noi, la Galați, nu suntem la concurență cu Ilva. Poate cu ocazia asta o să vedem și contractul de privatizare, să-l desecretizeze și să aflăm dacă ArcelorMittal a respectat toate clauzele.Dacă nu se implică politicienii o să fie prăpăd. Ar fi o lovitura fatală pentru Galați, depindem de combinat ca salariați și activitate economică. Este îngrijorător și faptul că s-au mișcat prea repede cu anunțul”, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul Cartel Alfa Galați, Romică Gârneață.
La rândul său, președintele patronatului IMM-urilor Galați, Marian Filimon, a spus că oamenii trebuie să aștepte dacă se găsesc cumpărători.
„În primul rând să vedem dacă se vinde sau nu se vinde. Impactul asupra Galațiului poate fi mare, depinde de cine va cumpăra Sidexul. Trebuie să așteptăm să vedem dacă se vinde, dacă găsesc cumpărător. De bine, de rău, cu ArcelorMittal ne-am obișnuit. Rămâne de văzut și de vegheat, așa au spus politicienii. Eu mă îndoiesc că pot interveni politicienii într-o tranzacție privată. Cum să intervină statul? Doar dacă naționalizează combinatul, dar nici în varianta asta nu cred”, a spus Marian Filimon.
În aprilie, grupul ArcelorMittal, care deține în România combinatul siderurgic din Galați, a confirmat că va vinde unitatea din România pentru a putea prelua producătorul Ilva din Italia.
ArcelorMittal este interesată în Ilva, un combinat siderurgic amplasat în sudul Italiei, care produce 12 milioane de tone de produse metalurgice pe an. Dar pentru că poziția sa ar putea deveni prea puternică în siderurgia europeană, Comisia Europeană î-a cerut să renunțe la alte capacități.
Cu o producție de 98.2 tone de oțel anual, din care 47% produsă în Europa, ArcelorMittal este cel mai mare producător la nivel mondial. Compania are operațiuni în peste 60 de țări, iar în 2016 a avut încasări de peste 63,6 de miliarde de dolari.