Liberalizarea pieței de energie ar putea fi grăbită, din cauza secetei care afectează Hidroelectrica
ANRE ar putea accepta cererea înaintată de administratorul judiciar al Hidroelectrica privind scoaterea consumatorilor industriali din sectorul reglementat, ceea ce ar presupune o liberalizare mai rapidă a pieței de energie decât prevăd angajamentele asumate de Guvern față de FMI.
„Este, deocamdată, doar o discuție. Încă nu a fost hotărât nimic”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piața de energie.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a anunțat miercuri că a cerut Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să păstreze în piața reglementată de energie doar consumatorii casnici și instituțiile publice, nu și consumatorii industriali, care ar urma să își achiziționeze energia la prețul pieței.
Hidroelectrica, companie aflată în insolvență din luna mai, are dificultăți să asigure energia pentru toate contractele, din cauza secetei care a dus la scăderea producției.
Pe lângă asta, ANRE obligă compania să livreze energie pe piața reglementată la 71 lei/MWh, mult sub costul de producție de 125 lei/MWh.
În opinia Euro Insol, Hidroelectrica nu poate livra electricitate pentru toate aceste categorii de consumatori, întrucât ar înregistra pierderi.
Piața reglementată, la nivel național, are un consum total de energie de 28 TWh pe an. Din total, populația consumă 12 TWh, instituțiile publice – 8 TWh, iar consumatorilor industriali la revin 8 TWh de energie electrică.
Liberalizarea treptată a prețurilor energiei electrice a fost cerută Guvernului de FMI și va fi aplicată separat pentru consumatorii industriali și pentru cei casnici.
Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în negocierile cu GMI și CE, pentru consumatorii industriali, prețurile reglementate vor fi eliminate, în etape, începând cu luna septembrie. Aceste tarife ar urma să fie complet eliminate până la 31 decembrie 2013. În septembrie, consumatorii industriali ar urma să fie obligați să renunțe la tarifele reglementate și să cumpere energie de pe piață, în proporție de 15%.
Eliminarea prețurilor reglementate pentru consumatorii casnici va începe în 2013 și se va încheia în 2017.