Prima pagină » Economic » Libra, moneda virtuală dezvoltată de Facebook, a fost anunțată / Cum va funcționa sistemul de tranzacționare cu această criptomonedă

Libra, moneda virtuală dezvoltată de Facebook, a fost anunțată / Cum va funcționa sistemul de tranzacționare cu această criptomonedă

Libra, moneda virtuală dezvoltată de Facebook, a fost anunțată / Cum va funcționa sistemul de tranzacționare cu această criptomonedă
Facebook a dezvăluit, marți, planurile de a lansa o monedă virtuală numită Libra, cel mai recent pas în efortul său de a se extinde dincolo de rețelele sociale și de a avea acces la comerțul electronic și la plățile globale, potrivit Reuters.

Facebook a înființat împreună cu 28 de parteneri o companie de tehnologie financiară în Geneva, numită Asociația Libra, care va guverna noua sa monedă digitală, care va fi lansată în prima jumătate a anului 2020, potrivit Reuters.

Compania a creat, de asemenea, o filială numită Calibra, care va oferi portofele digitale pentru a salva, trimite și a cheltui monedele Libra.

„Calibra” va fi conectată la platformele de mesagerie Facebook Messenger și WhatsApp, care deja au peste un miliard de utilizatori.

Prin acest demers, Facebook speră nu doar că va furniza tranzacții între consumatorii stabiliți și întreprinderile din întreaga lume, ci că va oferi clienților care nu au accesat servicii bancare până acum posibilitatea de a beneficia de servicii financiare pentru prima dată.

Cum va funcționa sistemul de tranzacționare cu această criptomonedă

Compania Facebook a prezentat marți detalii despre Libra, un instrument financiar care probabil va reprezenta o provocare în domeniul criptomonedelor, cu obiectivul de a genera, eventual, un sistem digital mondial de rezervă, comentează secțiunea Alphaville a Financial Times.

„După luni de speculații, Facebook a dezvăluit în sfârșit detalii despre un serviciu de criptomonedă care ar putea deveni o provocare. Este vorba de un fond de tranzacționare care utilizează un sistem criptografic de tip blockchain pentru a neutraliza impactul de a intra pe piață fără licență și pentru a ascunde influența disproporționată a Facebook, cu speranța că acesta va deveni eventual un sistem digital mondial de rezervă”, argumentează editorialistul Izabella Kaminska, analizând sistemul de tranzacționare.

1. Moneda lansată se numește Libra, posibil o referire etimologică la lira sterlină.

2. Asociația Libra va include orice entitate care are suficiente active în moneda virtuală. Pentru început, toți membrii fondatori au avut contribuții de câte zece milioane de dolari pentru a intra în sistem. Printre membrii fondatori se numără Visa, Mastercard, Spotify, PayPal, Uber, Lyft și Vodafone.

„Nu vă concentrați atenția asupra celor care fac parte din rețea, ci asupra celor care nu fac parte: în principal, Apple, Amazon, Google și toate băncile”, notează editorialistul.

3. Asociația Libra va fi o entitate non-profit cu sediul în orașul elvețian Geneva, dar activele monedei vor fi distribuite în sistemul global.

4. Pentru a proteja utilizatorii de conflicte de interes privind datele, Facebook a creat o filială numită Calibra, prin care vor fi oferite toate serviciile financiare asociate monedei Libra.

5. Activele rețelei Libra vor fi alcătuite din depozite bancare (formate din diverse monede) și din garanții guvernamentale cu riscuri reduse. Însă apar întrebări de genul: Care vor fi partenerii Libra? Ce se va întâmpla cu dobânzile aferente clienților? Ce tip de personal va angaja Libra pentru administrarea sistemului? Ce garanții de securitate vor exista?

6. Libra anunță că membrii fondatori „se angajează să colaboreze cu autoritățile pentru a configura un mediu de reglementare care să încurajkeze inovațiile tehnologice prin menținerea celor mai înalte standarde ale protecției clienților”.

Ideea este că anunțarea intenției de a „configura un mediu de reglementare”, mai degrabă decât respectarea actualelor reglementări reprezintă o sugestie că Facebook ar fi mai puternic decât statul, iar autoritățile de reglementare trebuie să i se conformeze, consideră editorialistul.

7. Membrii fondatori și alte entități vor avea dreptul de a achiziționa active de investiții Libra în schimbul angajamentelor contribuțiilor de capital, deși aceste instrumente par a fi forme preferențiale de obligațiuni bancare.

8. Stimulente Libra, finanțate prin investiții private, le vor fi acordate membrilor fondatori.

9. Libra va utiliza o rețea de entități autorizate de retranzacționare pentru a gestiona crearea de monedă în funcție de cererea clienților.

10. Chiar dacă este descrisă ca fiind stabilă, moneda Libra admite că va avea fluctuații în raport cu monede naționale sau internaționale clasice.

11. Sistemul Libra aspiră să devină unul sigur într-o zi, dar până atunci rămâne vulnerabil și puternic centralizat.

12. Deși Libra argumentează că sistemul va respecta reglementările, oferă puține informații despre modul în care va face acest lucru.

13. Difuzarea informațiilor despre sistemul de tranzacționare a fost gestionată atent, jurnaliștii având mult timp la dispoziție să analizeze datele, o strategie mentă să maximizeze impactul știrilor.

14. Libra oferă asigurări că vor fi respectate normele privind sfera privată și, spre deosebire de profilurile Facebook, numărul conturilor va fi nelimitat. În același timp, rețeaua de tranzacționare se va axa pe pseudonime, nu pe date anonime.

15. Libra admite că încă există „probleme de cercetare nerezolvate”.

16. Libra asumă angajamentul transparenței, dar deocamdată nu este clar cine va administra operațiunile de securizare a tranzacțiilor.

17. Facebook a anunțat că va avea drepturi egale cu ceilalți membri în conducerea Asociației Libra.

 

Autor
Autor

Citește și