Licitație de 120 de milioane de euro pentru trecerea la televiziunea digitală terestră

Publicat: 23 02. 2015, 17:21
Actualizat: 20 03. 2019, 18:12

Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) va relua licitația pentru realizarea unei rețele de antene care va permite operatorului să furnizeze servicii de TV digitală, estimată la 120 milioane euro, după ce nu a primit nicio ofertă până la expirarea termenului, prelungit de trei ori.

„SNR nu a primit nicio ofertă până vineri, 20 februarie, când a expirat termenul de depunere. Interes din partea potențialilor ofertanți a existat, dar au solicitat de mai multe ori prelungirea termenului în vederea obținerii de la băncii a finanțării necesare achiziționării echipamentelor pentru rețeaua de antene. SNR a prelungit de mai multe ori termenul, dar există o anumită limită. Din acest motiv, SNR va relua procedura de atribuire în cel mai scurt timp”, a declarat pentru Mediafax directorul general al SRN, Gabriel Grecu.

Primul termen de depunere a ofertelor a fost 26 ianuarie, decalat pentru 2 februarie, apoi pentru 9 februarie și, în final, pentru 20 februarie.

„Conform anunțului de tip erată 67996/03.02.2015 la anunțul de participare numărul 156011/09.12.2014, disponibil pe www.e-licitatie.ro, în data de 20.02.2015, ora 10.00 a fost termenul de depunere a ofertelor în cadrul licitației organizate de SNR pentru realizarea și implementarea la cheie a 3 multiplexe naționale în vederea trecerii la televiziunea digitală terestră. Procedura a trezit interesul operatorilor de profil din piață, iar un număr destul de mare dintre aceștia au solicitat prelungirea termenului de depunere a ofertelor peste termenul legal posibil ca autoritatea contractantă să poată lua aceste măsuri”, se arată într-un comunicat al SNR.

În document se precizează că ținând cont de importanța acestui proiect și necesitatea respectării obligațiilor referitoare la realizarea tranziției la serviciile de televiziune terestră în format digital, SNR va relua „cât mai curând posibil” procedura de achiziție.

Întrebat dacă reluarea procedurii de atibuire a contractului nu va împidica România să respecte termenul de trecere la televiziunea digitală, 17 iunie 2015, Grecu a afirmat că întârzierea va fi recuperată.

„Vom impune prin caietul de sarcini termene mai scurte de montare a antenelor”, a spus șeful SNR.

Cu o durată de doi ani și jumătate, contractul avea o valoare estimată de 531,4 milioane lei, TVA inclusă (120,2 milioane euro) și urma să fie finanțat din surse atrase (credit furnizor) și presupunea realizarea și implementarea a trei multiplexe naționale în vederea trecerii la televiziunea digitală terestră.

În urma unei licitații organizate de autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM), SNR a câștigat în iunie trei licențe de TV digitală (multiplexe) pentru suma de 1,02 milioane de euro.

Compania a câștigat multiplexul acordat condiționat „free to air” și alte două multiplexuri din banda UHF (MUX 2 și MUX 4), potrivit datelor ANCOM.

În România, tranziția de la emisia analogică terestră de televiziune la emisia digitală terestră trebuie să se încheie până la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România și a strategiei din acest domeniu adoptate de Guvern.

După această dată, orice transmisie analogică terestră va înceta, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de televiziune și servicii multimedia suplimentare. Cu alte cuvinte, persoanele care recepționează posturile TV printr-o antenă, fără a fi abonați la serviciile unui operator, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015.

Trecerea de la transmisia analogică la cea digitală permite transmiterea mai multor posturi TV cu o calitate superioară prin spectrul dedicat unui singur program TV transmis analogic.

Un multiplex digital (licență) reprezintă un grup de servicii de programe radio, TV și alte servicii multimedia transmise de la stații de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră.

În luna septembrie 2014, șeful SNR a declarat că, potrivit unui studiu de fezabilitate realizat la nivelul operatorului, necesarul de investiții pentru treecera la TV digitală se ridică la aproximativ 60 de milioane de euro, care va fi accesat printr-un credit furnizor, cu o perioadă de rambursare de zece ani.

Potrivit caietului de sarcini, garanția de participare la licitație se ridică la 8,57 milioane de lei pentru ambele loturi ale licitației, care se va constitui prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis de o societate bancară ori de o societate de asigurări.

Cuantumul garanției de buna execuție reprezintă 10% din prețul contractului, fără TVA.

La licitație pot participa ofertanți a căror cifră de afaceri medie realizata în perioada 2011 – 2013) a fost de minim 544,96 milioane de lei pentru primul lot și de 27,3 milioane de lei pentru al doilea lot.

Înființată în anul 1991, prin reorganizarea și divizarea Rom Post Telecom, SNR este principalul furnizor de servicii de radiocomunicații din România.

Sub brandul Radiocom, compania asigură suport de transmisii pentru telefonia publică, rețelele de telefonie mobilă, transfer de date și Internet.