Listarea la bursă a Hidroelectrica ar putea să fie finalizată mai târziu decât asumat inițal în PNRR. Nicolae Ciucă: „Acest demers va contribui la dezvoltarea pieței locale de capital”

Listarea la bursă a Hidroelectrica ar putea să fie finalizată mai târziu decât asumat inițal în PNRR. Nicolae Ciucă: „Acest demers va contribui la dezvoltarea pieței locale de capital”
Sursa: Fondul Proprietatea
Publicat: 22/08/2022, 14:31
Actualizat: 22/08/2022, 14:34

Guvernul a transmis, după întâlnirea premierului Nicolae Ciucă, de la Palatul Victoria, cu o delegație a Fondului Proprietatea, un nou termen la care ar putea fi finalizată cu succes listarea primului pachet de acțiuni, cel deținut de FP. Ministerul Energiei deține 80% din capitalul Hidroelectrica – în prezent cel mai mare și mai rentabil producător de energie electrică din România – restul fiind deținute de acționarul minoritar.

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, luni dimineață, cu o delegație a Fondului Proprietatea, care deține acțiuni în 32 de companii, alături de care afost analizată evoluția investiților gestionate de Fond și a fost prezentat stadiul pregătirilor pentru listarea la bursă a acțiunilor pe care acest fond le deține la companiile Hidroelectrica și Salrom.

„Listarea celor două companii la Bursa de Valori București, susținută de Guvernul României, face parte din viziunea implementată la nivelul Executivului, pentru a îmbunătăți guvernanța și transparența companiilor pe care le deține. Acest demers va contribui la dezvoltarea pieței locale de capital, care are un rol fundamental în dezvoltarea companiilor românești și accesul lor la finanțare care să le poată dinamiza investițiile. Consolidarea investițiilor va întări economia”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

În comunicatul transmis, Guvernul a anunțat un nou termen pentru finalizarea listării, după ce, inițial, în Planul Național de Redresare și Reziliență, s-a angajat față de autoritățile europene va finaliza acest demers până în semestrul II al anului curent.

„Finalizarea cu succes a listării unui pachet consistent din acțiunile Hidroelectrica la Bursa de Valori București va permite României să îndeplinească la termen obiectivul stabilit în cadrul PNRR, la sfârșitul primului semestru al anului viitor”, a transmis, luni, Guvernul.

Rezultate-record

Capitalul Hidroelectrica este deținut în proporție de 80,06% de statul român, prin Ministerul Energiei, și 19,94, de Fondul Proprietatea, conform raportului directoratului, la finalul anului 2021.

Înființată în anul 2000, Hidroelectrica a ieșit din insolvență în 2017 și este în prezent lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, fiind o companie vitală pentru un sector strategic cu implicații în siguranță națională.

Potrivit FP, cu o producție în an mediu hidrologic de peste 17 TWh generată în sucursale amplasate strategic pe teritoriul țării, Hidroelectrica furnizează cca. 30% din producția totală a țării, în funcție de hidraulicitatea anului. Compania exploatează 209 centrale, având o putere instalata totala de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalata de 108 MW.

În proiectul de buget pentru acest an, conducerea Hidroelectrica estimează un rezultat brut de 3,65 miliarde de lei. Rezultatele au fost istorice anul trecut, când, conform managementului, Hidroelectrica a înregistrat venituri din exploatare de 6,6 miliarde de lei, cu 69% în plus față de anul anterior, potrivit raportului anual pe 2021 al FP.

Dată fiind prețul mic stabilit pentru atragerea clienților, în luna decembrie 2021 Hidroelectrica avea în portofoliu 26.640 de locuri de consum aparținând clienților casnici față de 962 în luna decembrie 2020, doar în luna ianuarie 2021 ajungând la 4.500 de locuri de consum. La aceeași dată, în portofoliu erau 3.581 de locuri de consum aparținând clienților noncasnici față de 1.922 în luna decembrie 2020.

În dată de 31 martie 2022, acționarii Hidroelectrica (Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea) au aprobat în cadrul adunării generale a acționarilor companiei, inițierea demersului de listare („IPO”) a acțiunilor Hidroelectrica la Bursă de Valori București ce va avea loc ulterior unei oferte publice de vânzare a acțiunilor deținute de Fondul Proprietatea în companie.

„Cu o dimensiune a tranzacției așteptată să ajungă la o valoare potențială de peste 2,3 miliarde USD sau 10,4 miliarde RON (pentru o participație de 15%), se estimează că Hidroelectrica va fi cea mai mare ofertă publică inițială și listare („IPO”) din istoria unei companii românești, depășind de câteva ori valoarea IPO-ului Electrica (604 milioane USD, dublu listat la BVB și LSE) și de peste 10 ori valoarea celui mai mare IPO realizat exclusiv la BVB (DIGI Communications – 204 milioane USD). Chiar și conform standardelor europene și internaționale, oferta și listarea Hidroelectrica este considerată o tranzacție de dimensiuni foarte mari”, transmitea Fondul Proprietatea la acea dată.

În total, la 31 iulie 2022, Fondul Proprietatea avea deţineri în 32 de companii: șase companii listate reprezentând 6% din Valorea Activului Net (VAN) şi 26 companii nelistate reprezentând 92% din VAN, conform celor mai recente informări oficiale.

Top 10 deţineri ale Fondului Proprietatea

NUMELE COMPANIEI % CAPITALUL SOCIAL

DEŢINUT DE FP*

VAN

(MIL. EUR)

%VAN
Hidroelectrica SA 19,9 2.545,0 77,2
OMV Petrom SA 3,0 181,3 5,5
CN Aeroporturi Bucuresti SA 20,0 140,9 4,3
Engie Romania SA 12,0 89,2 2,7
CN Administratia Porturilor Maritime SA 20,0 60,6 1,8
SN a Sarii Salrom SA 49,0 51,3 1,6
E-Distributie Banat SA 24,1 35,5 1,1
E-Distributie Muntenia SA 12,0 32,9 1,0
E-Distributie Dobrogea SA 24,1 28,4 0,9
Alro SA 10,2 19,9 0,6
Total Top 10 deţineri ale Fondului 3.185,2 96,6
VAN 3.296,5 100,0
VAN pe acţiune 0,5715
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows