Producătorii de gaze naturale și cei de energie electrică vor fi taxați în plus, începând cu anul viitor, pe veniturile suplimentare obținute în urma liberalizării prețurilor, până la încheierea procesului de liberalizare, a declarat, marți, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Liviu Voinea, informează Mediafax.
El a declarat că, în contextul discuțiilor privind liberalizarea prețului la gaze și energie electrică, partea română a propus Fondului Monetar Internațional introducerea unei taxe extraordinare pe veniturile suplimentare obținute de către producătorii de gaze naturale și energie electrică.
În opinia secretarului de stat, o astfel de taxă se justifică deoarece producătorii vor obține un venit pentru care vor beneficia de liberalizarea prețurilor, fără să fi efectuat investiții noi.
„Taxa nu va fi din profit, pentru că profitul poate fi ascuns, ci va fi o taxă din venitul suplimentar. În esență, vorbim de un preț nou minus prețul vechi de referință pe care îl înmulțim cu volumul care se vinde și cu un procent, procent încă în discuție”, a afirmat secretarul de stat, subliniind că va fi un vorba de „un procent mare pentru statul român”.
Taxa va fi introdusă în consultare cu companiile de profil, de comun acord cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană, pe baza asistenței tehnice asigurate de Banca Mondială.
Noua legislație va fi promovată în această toamnă, iar formula taxei va include un preț de referință istoric, înregistrat deja, pentru a nu stimula companile să crească prețurile înainte de introducerea taxei.
Voinea a mai arătat că taxa va fi aplicată, în principiu, pe durata calendarului de liberalizare a prețurilor și va aduce la buget, numai pentru 2013, câteva sute de milioane de lei, venituri care vor crește gradual cu liberalizarea prețurilor.
Banii obținuți astfel la buget vor fi folosiți pentru acordarea de subvenții directe către consumatorii vulnerabili, care, conform datelor actuale, reprezintă 30% dintre consumatorii casnici.