Locul din România unde americanii au făcut cea mai profitabilă afacere. Aici inginerii sunt plătiți cu 4.000 de euro pe lună

Locul din România unde americanii au făcut cea mai profitabilă afacere. Aici inginerii sunt plătiți cu 4.000 de euro pe lună

În ultimii 10 ani, peste 50 de mari companii și-au deschis birouri în România, printre care IBM, Microsoft, Oracle sau Intel. Cu peste 64.000 de specialiști IT, România este lider în Uniunea Europeană după numărul de angajați în sectorul tehnologiei pe cap de locuitor, și ocupă locul al șaselea la nivel mondial.

O treime dintre companiile IT de pe piața locală își plătesc inginerii și dezvoltatorii de software cu salarii cuprinse între 1.000 și 1.500 de euro net pe lună, iar 10% oferă salarii cuprinse între 1.500 și 2.000 de euro net pe lună, arată rezultatele unui studiu realizat de către firma de cercetare de piață IDC și ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii). Există însă și companii care își plătesc inginerii cu salarii de 2.000 – 4.000 de euro pe lună.

Afacerile în acest domeniu nu se fac însă doar la București. IT-știi din vestul țării i-au surprins pe mulți dintre șefii companiilor din străinătate, iar afacerile sunt de milioane de euro pe an.

Silicon Valley de România NU este în București. Locul unde americanii își deschis filiale pentru a lucra cu IT-știi noștri

Una dintre companiile amerianec are a deschis o filială în România este National Instruments, care la nivel mondial are peste 7.000 de angajați.

„Istoria începe undeva în ’93. Eram tânăr asistent la Universitatea Tehnică, am intrat într-o zonă de proiecte de cercetare la facultate și am gasit soluția National Instruments care m-a ajutat foarte mult în ducerea la bun sfârșit a proiectelor. Bucuria a fost că am găsit un român american cu care am început colaborarea, care peste timp s-a concretizat în 2005 în înființarea National Instruments aici, în Cluj”, a declarat Horea Hedeșiu managerul companiei IT din România, pentru Digi24.

Au existat și cazuri de americani care au ajuns să se mute la Cluj-Napoca pentru a munci în domeniul IT.

Pe piața locală din Cluj activează însă și alte companii IT de top. Sud-coreenii de la Samsung au generat anul trecut în România afaceri de circa 27 de milioane de euro, asigurând în jur de 556 de locuri de muncă pentru clujeni. Profitul net anual a fost de 3,2 milioane de euro.

Net Brinel, un dezvoltator de software care s-a extins și în București, Timișoara și Oradea, a înregistrat în 2010 un profit net de 1,6 milioane de euro și o cifră de afaceri de 15,8 milioane de euro.

Cu o experiență de 17 ani pe piața de IT, AROBS este o companie cu acționariat 100% românesc, specializată pe dezvoltarea de software pentru aplicații mobile, soluții de localizare și management al flotelor auto, precum și soluții SFA și CRM pe terminale mobile. Cu o echipă mulținațională, formată din aproximativ 400 de angajați, localizați în șase centre la nivel național, compania se regăsește în Top 100 angajatori ai județului Cluj și în Top 5 angajatori de pe piața de IT clujeană. În afara României, AROBS mai deține trei birouri de servicii în Republica Moldova, Ungaria și Marea Britanie. Compania a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de peste 13 milioane de euro. Profitul net, aproximativ 10% din cifra de afaceri.

Endava, o companie de servicii și soluții IT din Marea Britanie care și-a deschis centre de dezvoltare și suport în Cluj-Napoca, Iași, București, precum și în Republica Moldova a avut în 2010, în România, o cifră de afaceri de 5,8 milioane de euro. În centrul din Cluj-Napoca lucrează circa 180 de persoane care au generat anul trecut un profit de 16.000 de euro. Recent, compania a anunțat că intenționează să angajeze în următorul an peste 350 de persoane în România, depășind 650 de angajați la nivel național. Cele mai multe angajări sunt anunțate în Iași și București, respectiv 200 și 100 de persoane.

Yonder, un dezvoltator de software cu sediul în Cluj-Napoca, a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 4,1 milioane de euro și un profit net de 3,2 milioane de euro. De asemenea, numărul mediu de salariați a fost, anul trecut, de 160.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri