Prima pagină » Economic » Londra nu mai este cel mai mare centru financiar al Europei. Ce oraș i-a luat locul

Londra nu mai este cel mai mare centru financiar al Europei. Ce oraș i-a luat locul

Londra nu mai este cel mai mare centru financiar al Europei. Ce oraș i-a luat locul
Londra nu mai este cel mai mare centru financiar al Europei. Ce oraș i-a luat locul. Sursa foto: Shutterstock

Amsterdam a depășit Londra în ceea ce privește valoarea tranzacțiilor, devenind astfel cel mai mare centru financiar al Europei în luna ianuarie.

Motivul ar fi acela că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană i-a forțat pe investitorii din Blocul comunitar să folosească platformele de tranzacționare din UE, informează HotNews.

Astfel, tranzacțiile de la Amsterdam au însumat, în medie, 9,2 miliarde de euro zilnic în luna ianuarie, peste nivelul de 8,6 miliarde de euro înregistrat la Londra, arată platforma Cboe Europe, care operează în ambele orașe.

În 2020 Londra a înregistrat în medie tranzacții în valoare de 17,5 miliarde de euro în fiecare zi, comparativ cu 5,9 miliarde de euro, volumul pe bursa de la Frankfurt, a doua cea mai mare din Europa anul trecut.

 

 

Amsterdam, creștere spectaculoasă

Deși anul acesta a devenit cel mai mare centru financiar european, Amsterdamul se situa anul trecut abia pe poziția a șasea, cu tranzacții medii de 2,6 miliarde de euro pe zi, informează Cboe.

Ascensiunea Amsterdamului fusese însă prognozată deja de platforme de tranzacționare precum Cboe, acestea făcând pregătiri pentru a se muta în acest oraș după ce britanicii au votat pentru Brexit, în 2016.

Londra a pierdut tranzacții în valoare de peste 6 miliarde de euro în 4 ianuarie în favoarea platformelor din interiorul Uniunii Europene.

Autoritățile europene doresc mutarea activităților financiare din capitala Regatului Unit

Schimbarea la nivelul clasamentului vine și în contextul în care autoritățile de la Bruxelles au semnalat, în repetate rânduri, că își dorește mutarea activităților financiare în euro din capitala Regatului Unit către bursele europene.

Autoritățile UE își doresc acest lucru pentru a construi o piață de capital mai puternică și pentru a avea posibilitatea de a supraveghea în mod direct tranzacțiile din piață.

Unele tranzacții cu instrumente derivate s-au mutat și ele de la Londra la Amsterdam, iar platforma ICE a anunțat în cursul acestei săptămâni că tranzacționarea certificatelor de emisii de dioxit de carbon va fi mutată și ea din capitala Marii Britanii în Amsterdam.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și