Creșterea impozitelor ar putea duce la o colectare și mai slabă a veniturilor bugetare, în condițiile în care realitatea arată că la rate taxare pe muncă printre cele mai înalte din UE veniturile din contribuții sunt în România printre cele mai mici, apreciază Lucian Croitoru.
„O altă idee importantă care a reieșit din prezentări este că nu colectăm suficient la actualele taxe, ceea ce-mi deschide ideea: fraților nu impozitați mai mult, colectați mai mult, pentru că s-ar putea dacă majorați taxele să colectați și mai puțin”, a spus consilierul guvernatorului BNR la un seminar privind creditarea economiei.
Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a arătat că România are una dintre cele mai înalte rate legale de taxare a muncii din UE, pentru un salariu mic plasndu-se pe poziția a opta la această categorie, cu 43%. Salariile mici beneficiază și de cele mai mari deduceri relative.
Însă rata efectivă de taxare, calculată prin raportarea veniturilor încasate din contribuțiile de asigurări sociale și din impozitul pe venit la salariile brute din economie, inclusiv cele plătite la negru, este de numai 28%, ceea ce plasează România pe locul 4 la cele mai slabe venituri.
Din datele prezentate de Dumitru, dacă se analizează raportul dintre nivelul taxelor și gradul de încasare România are cea mai slabă performanță din UE.
Șeful Consiliului Fiscal a precizat că, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în România lucrează „la negru” peste 1,8 milioane de persoane.
El a arătat că evaziunea este înaltă și la alte capitole de impozite și taxe. Potrivit lui Dumitru, evaziunea fiscală doar la CAS și TVA trece de 10% din PIB, iar dacă se adaugă accizele această depășeșete, probabil 15% din PIB.
„Dacă s-ar colecta doar 30% din evaziunea fiscală, România ar avea acum excedent bugetar”, a conchis Dumitru.
La rândul său Napoleon Pop, membru în Consiliul de Administrație al BNR, consideră că o soluție pentru reducerea evaziunii ar reprezenta-o eliminarea excepțiilor la taxare, care s-ar putea aplica în condițiile unor taxe mai mici, ceea ce ar aduce un plus de conformare voluntară.