Lucian Isar: Ordonanța care limitează „plimbările în străinătate” nu ne afectează bugetul deplasărilor. Câte zile a fost plecat din țară ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri

Lucian Isar: Ordonanța care limitează plimbările în străinătate nu ne afectează bugetul deplasărilor. Câte zile a fost plecat din țară ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri
Publicat: 08/06/2012, 16:35
Actualizat: 30/07/2014, 01:24

Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, consideră că ordonanța de urgență privind reducerea cheltuielilor în instituțiile publice și companiile de stat aprobată miercuri de Guvern nu va afecta bugetul pentru deplasările în străinătate ale reprezentanților Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA).

„Nu ne afectează bugetul. V-am răspuns”, a replicat ministrul delegat Lucian Isar, întrebat de presă dacă ordonanța de urgență va afecta bugetul pentru deplasările în străinătate ale reprezentanților MECMA.

Plecat în străinătate 12 zile într-o lună

De la numirea sa în funcție, pe 1 mai, ministrul Lucian Isar a efectuat patru deplasări în străinătate, la Londra (Marea Britanie), Seul (Coreea de Sud), Beijing (China) și Bruxelles (Belgia), potrivit datelor Ministerului Economiei. În total, în luna iunie Isar a fost plecat în străinătate 12 zile, potrivit datelor privind deplasările externe de pe site-ul Ministerului Economiei.

Astfel, în perioada 16 mai-17 mai, ministrul Lucian Isar a participat, în Londra, la simpozionul organizat de London Stock Exchange și Bursa de Valori București (BVB) și „dedicat atragerii investitorilor străini pe piața de capital din România”.

La Londra, Lucian Isar a oficiat deschiderea ședinței de tranzacționare la London Stock Exchange, potrivit unui anunț făcut la acea dată de Bursa de Valori București, care a precizat că „este pentru prima dată în istorie când un membru al Guvernului României deschide sesiunea de tranzacționare la una dintre cele mai importante burse din lume”. Cu aceeași ocazie, ministrul Isar a avut, printre altele, și întâlniri cu mari bănci de investiții.

Întâlniri cu bacheri în Coreea de Sud

La trei zile de la întoarcerea sa din Londra, ministrul Isar a plecat în Coreea de Sud, la Seul. Acolo a condus o delegație română, între 20 mai și 23 mai, care a participat la lucrările sesiunii a VI-a a comitetului mixt pentru cooperare industrială România – Republica Coreea, „în calitate de președinte al Părții române”, după cum se precizează pe site-ul MECMA.

În Seul ministrul Isar a avut o serie de întâlniri cu oficiali guvernamentali și reprezentanți ai unor mari grupuri economice și financiar-bancare sud-coreene.

„Vor fi analizate rezultatele actuale și posibilitățile de revitalizare si amplificare a relațiilor economice și comerciale în sectorul industrial, energetic, al tehnologiei informațiilor și comunicațiilor”, se preciza într-un comunicat din luna mai al Ministerului Economiei.

Delegația română a avut programate discuții si cu conducerea Korea Investment Corporation, Korea Gas Corporation, Korea South East Power, grupul industrial Hyosung, Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering și Asociația Contractorilor Internaționali din Republica Coreea.

După Seul, Isar a făcut o vizită oficială în China

La trei zile de la întoarcerea din Coreea de Sud, cel mai tânăr ministru al Cabinetului Ponta și-a făcut bagajul și a plecat în China. În intervalul 26 mai – 30 mai, ministrul Isar a condus „misiunea economică organizată de MECMA în Republica Populară Chineză”. Într-un comunicat al Ministerului Economiei din 30 mai, se menționa însă că vizita oficială în China a avut loc în perioada 27-29 mai, „la invitația Ministerului Comerțului din această țară”.

„În cadrul discuțiilor cu Jiang Yaoping, viceministrul pentru relații cu Europa din Ministerul Comerțului R.P.Chineze, s-a analizat stadiul relațiilor bilaterale comerciale, fiind subliniată importanța pe care noul Guvern al României o acordă dezvoltării complexe a proiectelor de cooperare cu R.P.Chineză. Demnitarul român a înmânat omologului chinez scrisoarea adresată de către Prim Ministrul României Victor Ponta, Premierului Consiliului de Stat al R.P.Chineze, Wen Jiabao, prin care se propune părții chineze organizarea celei de a treia reuniuni la nivel înalt R.P.Chineză – Țările din Europa Centrală și de Est în anul 2013, la București”, se arată într-un anunț al Ministerului Economiei.

„Dinamizarea relațiilor comeciale cu SUA, China, Japonia și Canada”

A doua zi după ce s-a întors din China, ministrul Lucian Isar a luat avionul cu destinația Bruxelles. Astfel, pe 31 mai actualul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri a participat în capitala Belgiei la lucrările Consiliului Afacerilor Externe, organizată de președinția daneză a Consiliului UE.

„Demnitarul român a evocat în cadrul reuniunii (din 31 mai de la Bruxelles-n.red.) interesul prioritar pentru îmbunătățirea și dinamizarea relațiilor comerciale cu SUA, China, Japonia și Canada. În privința relației cu Japonia, ministrul român a subliniat interesul semnificativ pentru domeniul barierelor tehnice în calea comerțului (NTBs), în special cele aplicate în domeniul autovehiculelor și componentelor auto”, se menționa într-un comunicat al Biroului de Presă al Ministerului Economiei.

Cine a suportat cheltuielile de deplasare

În cazul deplasării în Belgia, cheltuielile cu transportul internațional au fost decontate de către Ministerul Afacerilor Europene, se arată pe site-ul MECMA. Aceeași sursă nu specifică cine a suportat cheltuielile de deplasare a ministrului Isar în Londra, Coreea de Sud și China.

Premierul Victor Ponta a arătat că proiectului ordonanței prin care sunt reduse cheltuielile în instituțiile publice și companiile de stat va afecta „avocați precum Valeriu Stoica” și va limita „plimbările în străinătate”.

Conform proiectului ordonanței prin care sunt reduse cheltuielile în instituțiile publice și companiile de stat, Guvernul va interzice instituțiilor publice, regiilor autonome și companiilor naționale să mai contracteze servicii de consultanță și asistență juridică dacă dispun deja de personal propriu de specialitate și va obliga conducerea acestora să diminueze cu 30% cheltuielile de personal și deplasări.

Miniștrii, miniștrii delegați, secretarul general al Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat, personalul încadrat în funcții asimilate acestora, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene, consilierii locali, precum și înalții funcționari publici, pe perioada deplasărilor în străinătate, pot fi însoțiți de cel mult două persoane, potrivit Mediafax.

În cazul deplasărilor în străinătate, delegațiile ministerelor, Secretariatului General al Guvernului, instituțiilor publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor, instituțiilor și autorităților publice ale administrației publice locale, pot fi alcătuite tot din maximum două persoane.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...