Lucrările la drumul turistic Răchițele – Ic Ponor, care trece prin satul natal al lui Boc, reluate

Lucrările la drumul turistic Răchițele - Ic Ponor, care trece prin satul natal al lui Boc, reluate
Publicat: 08/06/2015, 13:14

Directorul Regiei Autonome pentru Administrarea Domeniului Public și Privat Cluj (RAADPP), aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, Mircea Avram, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că lucrările la drumul turistic Răchițele – Prislop – Ic Ponor vor consta în refacerea pasajelor deja construite, dar degradate în ultimii trei ani, de când a fost sistat proiectul, precum și lucrări de asfaltare și siguranță a circulației, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Lucrările la drumul turistic Răchițele – Ic Ponor, sistate în 2012, vor fi reluate în această săptămână, după ce am semnat contractul cu câștigătorii licitației. Perioada de execuție am estimat-o noi la șase luni, normal că vom încerca împreună cu constructorul să finalizăm poate mai repede această investiție, atât cantitativ, cât și calitativ. Până acum, s-a realizat 77, 8% din proiect, ce a mai rămas de executat sunt lucrări de refacere a celor deteriorate în perioada 2012 – 2015 și partea aceasta de mixtură asfaltică, cele două straturi, și partea de siguranța circulației, deci marea majoritate a lucrărilor sunt lucrări mecanizate, nu sunt lucrări de artă și noi sperăm să le finalizăm mai repede”, a spus Mircea Avram.

Acesta a adăugat că valoarea totală a proiectului început în 2009 este de circa 49 de milioane de lei, iar pentru lucrările care vor fi executate în următoarele șase luni mai este nevoie de peste 13 milioane de lei, sumă stabilită prin licitația adjudecată de SC Drumuri și Poduri Cluj SA și SC Cridov.

La rândul său, unul dintre constructori a declarat, în aceeași conferință de presă, că pe drumul Răchițele – Ic Ponor, care are o lungime de 20,5 kilometri, se va putea circula cel mai târziu la jumătatea lunii noiembrie.

„La cum am analizat listele de cantități și comparând cu terenul, sperăm să reușim să ducem la capăt lucrarea fără bani suplimentari. La nivel de asfalt, sperăm că se va circula pe acel drum în perioada 1 – 15 noiembrie și să mai rămână lucrări de semnalizare, siguranță rutieră, chestii mai mărunțele care nu depind așa mult de temperatură”, a spus Ioan Sabadâș, director general adjunct SC Drumuri și Poduri Cluj SA.

Proiectul de construcție a drumului turistic Răchițele – Prislop – Ic Ponor, care trece și prin satul natal al fostului premier Emil Boc, Răchițele, a fost lansat în anul 2007, când au și fost accesate fonduri europene.

În august 2008, s-a încheiat un contract de finanțare între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2007-2013, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Organism Intermediar și județul Cluj, în calitate de beneficiar. Conform contractului de finanțare, valoarea totală a proiectului a fost estimată la acea vreme la 59,5 milioane de lei, din care o sumă de 43 de milioane (86,5%) era nerambursabilă, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

La 1 iulie 2009, în urma adjudecării licitației deschise organizate de autoritățile județene, s-a încheiat contractul privind execuția lucrărilor cu asocierea de firme formată din SC MBS Group SRL, SC Alfa Rom SRL și Nemzetkozi Betonut Kft, din Ungaria, termenul de finalizare fiind 18 luni.

Lucrările au început în 27 iulie 2009, dar, imediat după preluarea amplasamentului, firmele executante au semnalat mai multe probleme, printre care necesitatea revizuirii proiectului tehnic, în condițiile în care nu era prevăzută construirea podurilor și podețelor, lipsa studiilor geologice, lipsa unor puncte topo pentru trasarea corectă a limitelor drumului. O dată cu începerea execuției lucrărilor, au apărut și primele lucrări suplimentare față de cele licitate, cum ar fi cele de defrișare, amenajarea albiei râurilor, umpluturi cu pământ, curățare zid, demolare zid, rostuire zidărie. De cealaltă parte, reprezentanții CJ au constatat lucrări în care s-au folosit betoane și alte materiale de construcții de slabă calitate.

De-a lungul perioadei de execuție, au fost semnate șase acte adiționale de prelungire a contractului.

Lucrările au fost sistate în anul 2012, pe fondul unor neînțelegeri între constructori și CJ Cluj, iar în ianuarie 2014 CJ Cluj a reziliat contractul de execuție a lucrărilor, după ce firma MBS Group a intrat în insolvență.

În luna ianuarie a acestui an, CJ Cluj a organizat o nouă licitație privind continuarea lucrărilor, adjudecată de asocierea dintre SC Drumuri și Poduri Cluj și SC Cridov cu suma de 13,3 milioane de lei.

La vremea respectivă, fostul premier Emil Boc declara că drumul din zona satului Răchițele nu are nicio legătură cu locuința părinților săi sau a fratelui său, deoarece pornește de la ieșirea din sat și continuă 21 kilometri spre Padiș-Ic Ponor, zonă turistică importantă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
O tânără care îşi înşela soţul l-a minţit că a fost violată. A inventat că...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Data exactă la care vor fi virate tichetele sociale în luna octombrie. Banii intră direct...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Harry, eclipsat total de William. Momentul a fost jenant
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Atmosfera noastră transformă praful din Sahara în minerale care alimentează viața