Ludovic Orban, despre deficitul bugetar: Este îngrijorător! Trebuie să fim prudenți cu orice creștere a cheltuielilor. Nicio ţară afectată de pandemia nu a crescut pensii și salarii
Premierul României Ludovic Orban susține că procentul deficitului bugetar este unul îngrijorător, însă punctează faptul că este nevoie d eprudență în ceea ce privește orice creştere a cheltuielilor. De asemenea, acesta precizează că „nu am văzut până acum nicio ţară care să crească pensii şi salarii în această criză gravă sanitară care a generat o criză economică”.
Ludovic Orban explică și faptul că deficitul buget de anul acestea, 4,17% PIB, este cauzat în mare parte de criza economică provocată de pandemia de coronavirus, precum și de măsurile adoptate de stat în acest context.
Deficitul bugetar, îngrijorător: „Ne îndeamnă la foarte multă prudenţă în ceea ce priveşte orice creştere a cheltuielilor”
„Deficitul bugetar nu trebuie comparat cu deficitul bugetar din alţi ani. Nu numai România, toată lumea se confruntă cu o pandemie care a generat o criză economică foarte puternică. Această criză economică a dus la închiderea multor activităţi şi a generat scăderea veniturilor pe care le obţine statul român din taxe, impozite şi alte venituri. Deficitul este în mare parte rezultatul acestei crize economice provocate de epidemie. Eu cred că toate măsurile pe care le-am luat sunt măsuri care vor genera efecte favorabile pe termen mediu şi lung, faptul că am lăsat lichiditatea în piaţă către companii, la cetăţeni, la companii, prin amânarea plăţii ratelor la bănci pe o perioadă de nouă luni de zile pentru a lăsa lichidităţi, creşterea vitezei de rambursare a TVA, suspendarea popririlor şi a executărilor silite, amânări în ceea ce priveşte plata taxelor şi impozitelor – toate aceste măsuri au fost luate ca să asigure lichiditate, să existe resurse financiare care se mişcă pe piaţă. Deficitul este un deficit îngrijorător, de care trebuie să ţinem cont şi care ne îndeamnă la foarte multă prudenţă în ceea ce priveşte orice creştere a cheltuielilor”, explică primul ministru.
De asemenea, acesta punctează faptul că momentan Guvernul nu poate decide cu ce procent vor fi majorate pensiile întrucât nu există momentat datele economice, respectiv raportul semestrial privind situaţia bugetară şi financiară, prognozele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, precum și şi alte astfel de date furnizate de organisme internaţionale.
„Eu nu am văzut până acum nicio ţară care să crească pensii şi salarii în această criză gravă sanitară care a generat o criză economică, dar există o presiune asupra noastră şi vom creşte pensiile şi alocaţiile, dar cu un cuantum care să fie într-adevăr suportabil de către economia românească”, precizează Ludovic Orban.
Burduja, secretar de stat la Finanțe: Aproape jumătate din deficit a fost cauzat de pandemie. Ca să ai de unde să dai din buget, trebuie să produci
Și secretarul de sta în Ministerul de Finanțte Sebastian Burduja a vorbit la Gândul LIVE despre execuția bugetară la șase luni, cu un deficit consistent, și a atras atenția că o majorarea a beneficiilor, fie că sunt alocații, pensii sau alte forme de sprijin, poate fi operată, nu doar pe hârtie, doar dacă economia crește.
„Avem, ieri, execuția la 6 luni, avem un deficit destul de important, de peste 4%, peste jumătate din deficit a fost cauzat de această pandemie, de cheltuielile neprevăzute, și, sigur, am avut și venituri ceva mai mici, cam cu 1% mai mici decât în perioada similară a anului trecut”, a explicat Sebastian Burduja, la GÂNDUL LIVE.