Prima pagină » Economic » Lumea nu va mai avea niciodată la fel de mulți tineri ca acum: „Modul în care vom răspunde nevoilor și aspirațiilor lor va defini viitorul”

Lumea nu va mai avea niciodată la fel de mulți tineri ca acum: „Modul în care vom răspunde nevoilor și aspirațiilor lor va defini viitorul”

Lumea nu va mai avea niciodată la fel de mulți tineri ca acum: „Modul în care vom răspunde nevoilor și aspirațiilor lor va defini viitorul
Dintre cele 7,3 miliarde de persoane în viață, la ora actuală, 1,8 miliarde, dintre care 600 de milioane, au între 10 și 24 de ani.

Dintre cele 7,3 miliarde de persoane în viață, la ora actuală, 1,8 miliarde, dintre care 600 de milioane, au între 10 și 24 de ani, o situație demografică nemaiîntâlnită, reiese dintr-un raport al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), citat de Forbes.

„Niciodată până acum nu am avut atât de mulți tineri. Cel mai probabil, niciodată de acum înainte nu vom avea un asemenea potențial pentru progres economic și social. Felul în care vom răspunde nevoile și aspirațiile tinerilor va defini viitorul”, se arată în raportul citat.

Cea mai mare parte a celor 1,8 miliarde  locuiește în state în curs de dezvoltare. Dintre ei, cei mai mulți trăiesc în India, respectiv 356 de milioane de persoane, China – 269 de persoane – sau Indonezia – 67 de milioane.

În State Unite trăiesc 65 de milioane de tineri, în Pakistan 59 de milioane, în Nigeria 57 de milioane, în Brazilia 51 de milioane, iar în Bangladesh 48 de milioane.

În anumite state, în special cele mai sărace, creșterea populației tinere are un ritm mai alert decât cel al dezvoltării economice, ceea ce creează probleme instituționale legate de asigurarea unor servicii de bază pentru această fâșie demografică.

Vor putea școlile și universitățile să asigure educația de care ei au nevoie? În jur de 120 de milioane de tineri ating anual vârsta legală de muncă. Vor exista suficiente locuri de muncă pentru ei? Sunt serviciile de sănătate capabile să le asigure o viață bună? Va reuși viitoarea generație să-și atingă potențialul maxim? Acestea sunt câteva dintre întrebările ridicate de studiul UNFPA.

Cum arată viața pentru cei 1,8 miliarde de tineri cu vârste între 10 și 24 de ani:

– Peste două milioane dintre ei trăiesc cu HIV. Circa un din opt infecții cu HIV are loc în adolescență.

– În 2012, circa 1,3 milioane de adolescenți au murit din cauza unor boli ce puteau fi prevenite sau tratate cu ușurință.

– La ora actuală, una dintre fete care trăiește într-o țară în curs de dezvoltare, este căsătorită înainte de vârsta de 18 ani.

– Fetele cu vârstă între 15 și 24 de ani sunt de două ori mai supuse riscului de a contracta HIV decât băieții de aceiași vârstă.

– Circa 33 de milioane de fete cu vârste între 15 și 24 de ani ar folosi mijloace contraceptive dacă ar avea acces la ele.

– În jur de 1,5 milioane de adolescente fac avorturi periculoase în fiecare an.

– Peste 500 de milioane de tineri trăiesc din mai puțin de doi dolari pe zi.

Ține de fiecare guvern în parte modul în care vede numărul în creștere al tinerelor, fie ca pe o problemă care pune presiune pe resurse, fie ca pe o oportunitate, notează autorii studiului.

„Cu politici și investiții corecte, dar și cu implicarea tinerilor în cultivarea propriului potențial, cea mai numeroasă generație de tineri din istoria omenirii poate deveni producătorii, creatorii, antreprenorii și agenții de schimbare care vor rezolva problemele viitoarelor decenii”, notează ei.

Citește și