Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, marți, referitor la căderea piețelor bursiere, că acest lucru nu afectează România, adăugând că investitorii sunt interesați de economia românească, având în vedere împrumutul de două miliarde de euro pe care l-a făcut țara noastră.
„Teoretic, orice poate să afecteze, într-un fel sau altul. Partea bună este, și preiau ca mesaj pozitiv ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Ministerul de Finanțe, am avut un împrumut de două miliarde de euro, ceea ce arată foarte clar interesul investitorilor față de piața din România, față de economia din România, mai ales pe termen lung, ăsta e un mesaj important. Al doilea, structura acelor investitori – sunt investitori din țări precum Germania, Austria, UK, din America. La fel, costurile sunt unele foarte avantajoase. Sunt trei chestiuni care arată foarte clar încrederea investitorilor străini în economia României pe termen lung, ceea ce contează. Nu, nu ne afectează, ăsta e punctul meu de vedere”, a răspuns Teodorovici, întrebat dacă România este afectată de căderea burselor.
Bursele europene înregistrau scăderi de aproximativ 2% la mijlocul zilei de marți. În jurul orei 14.00, Bursa de la Paris afișa un declin de 2,31%, cea de la Londra o scădere de 1,95% iar cea de la Frankfurt o scădere de 2,15%. „Mișcarea este una brutală. Investitorii nu au mai cunoscut astfel de scăderi de mai mulți ani”, a subliniat Jean-Louis Mourier, economist la firma de brokeraj Aurel BGC.
BVB începe să recupereze din pierderile de marți, în ton cu bursele externe
Bursa de Valori București (BVB) încheie ședința de tranzacționare de marți cu o atenuare vizibilă a pierderilor înregistrate după deschidere, la fel ca majoritatea burselor externe care consemnaseră corecții severe în prima parte a zilei și s-au redersat ulterior.
Îndicii BVB sunt în continuare pe minus, dar scăderile s-au temperat în a doua parte a zilei. Indicele BET, spre exemplu, a coborât continuu, de la peste 8.000 de puncte în jurul orei 11.00 la mai puțin de 7.850 de puncte la ora 16.00, revenind apoi la 8.000 de puncte spre sfârșitul ședinței de tranzacționare. Ca medie, BET este în scădere cu 2,1% față de nivelul din ziua anterioară.
În SUA, piețele și-au revenit ușor după o deschidere trepidantă care a urmat unor zile de pierderi semnificative. Atât S&P 500, cât și Dow Jones au scăzut cu mai mult de 4 procente luni, consemnând cea mai mare scădere din august 2011. Traderii pun aceste evoluții pe seama creșterii ratelor dobânzilor din SUA și scăderii concomitente a randamentor obligațiunilor guvernamentale.
Cei trei indici principali ai Bursei de la New York au scăzut cu până la 2% imediat după deschidere, dar s-au mutat ulterior în teritoriul pozitiv.
„Scăderea zilnică de 3% sau mai mult a creat o oportunitate de cumpărare pentru investitori”, a declarat un trader citat de presa internațională.
În România, traderii contactați de MEDIAFAX au spus că sistemele de tranzacționare automată ale caselor de brokeraj din SUA fuseseră setate să vândă când volatilitatea crește, astfel că s-a pornit un val de închideri de poziții. În plus, majorările de dobânzi au descurajat investițiile riscante, și astfel s-a declanșat criza de pe bursele globale.
UPDATE 10.00 Burse de la București a deschis în scădere ședința de marți, în ton cu restul burselor europene, antrenate de căderile de pe piața americană și de pe bursele asiatice.
Indicele BET înregistra o cădere de peste 3% la ora transmierii știrii, cele 13 companii din componența sa fiind pe roșu, cu minusuri de 1 până la 5 procente.
La Londra, indicele FTSE 100 înregistra o scădere de mai mult de 3%, conform BBC, indicele Stoxx 600 marcând o scădere de 1,56%. Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu peste 3%, în timp ce CAC 40 din Paris a scăzut cu 3,23%. Indicele FTSE MIB din Italia a scăzut cu 1,64%, în timp ce IBEX 35 din Spania a scăzut cu 1,44%.
Înainte de căderea de luni, indicele bursier nu a mai avut o scădere de peste 5% în ultimele 400 de sesiuni de tranzacții, ceea ce analiștii consideră că a fost cea mai lungă perioadă de timp din istorie de acest fel.
„Investitorii pariau pe o expansiune economică solidă, îmbunătățirea câștigurilor corporative și o inflație stabilă. Dar valul pare să se fi schimbat „, a declarat Norihiro Fujito, senior strateg de investiții la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, citat de Reuters.
Unda de șoc este de așteptat să lovească și Europa, fiind estimat ca Dax din Germania să scadă cu 6,6%, în Franța pierderile să fie de 6,1%, iar pentru FTSE fiind estimată o cădere de 4,8%.
Indicele bursier Dow Jones a avut luni o scădere de 1.175 de puncte, cea mai mare din 2011 încoace, situații asemănătoare înregistrându-se și la bursele S&P 500 și Nasdaq, ceea ce a atras „preocuparea” Președinției SUA.
Indicele bursei americane Dow Jones a scăzut cu 4,6% (1.175 de puncte), închizând sesiunea de luni la nivelul de 24.345,75. Aceasta este cea mai mare scădere înregistrată de Dow Jones din septembrie 2008, când valoarea indicelui pierduse 777,8 puncte după respingerea unui plan de asistență financiară destinat sistemului bancar din Statele Unite.
Valoarea indicelui S&P 500 a înregistrat luni o scădere de 3,8%, iar Nasdaq a piedut 3,7% din valoare, potrivit BBC News.
Scăderile înregistrate de bursele din Statele Unite intervin după luni de creșteri la niveluri record care au generat speculații privind supraevaluarea activelor companiilor.
„Suntem preocupați de fiecare dată când piețele bursiere au pierderi, dar avem încredere în soliditatea economiei”, a transmis Președinția SUA, potrivit CNBC.
Cei mai bogați 500 de oameni din lume au pierdut 114 miliarde de dolari
Cei mai bogați 500 de oameni din lume au pierdut ieri 114 miliarde de dolari, în urma căderilor de pe Wall Street, după ce optimismul față de reducerea impozitelor, care a alimentat câștigurile din ianuarie, a dat naștere la îngrijorări legate de inflație, scrie Bloomberg.
Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume, a fost lovit cel mai tare, acesta rămânând fără 5,1 miliarde dolari în conturi, potrivit Bloomberg Billionaires Index.
Averea CEO-ului Mark Zuckerberg e mai mică acum cu 3,6 miliarde dolari, al doilea cel mai mare declin. Nici Jeff Bezos nu a rămas neatins: acesta a pierdut 3,3 miliarde dolari.