Fermierii au fost nemulțumiți de preţurile mari la îngrășăminte și și-au amânat achizițiile, iar acest lucru a dus la o scădere a prețurilor.
Conform Bloomberg, s-a ajuns la declinul cererii şi apariţia unui fenomen de suprasaturaţie care dă peste cap piaţa pentru inputuri agricole.
La începtul anului acesta, sancţiunile impuse Belarusului, un important producător, şi invazia rusească din Ucraina au dus la o creștere incredibilă a prețurilor pentru îngrăşămintele destinate culturilor agricole.
Din această cauză, marii producători modiali de îngrăşăminte și-au majorat achizițiile și au transportat cantități mari de produse, cu scopul de a evita problemele de pe lanţurile de aprovizionare şi restricţiile comerciale impuse pentru o serie de pieţe precum Rusia, informează Agerpres.
Astfel, fermierii nu mai cumpără îngrăşăminte, o situaţie care afectează şi mai mult piaţa.
,,Fermierii şi-au redus achiziţiile pentru acest input costisitor. Cererea mondială pentru amoniac, fosfat şi potasă este în scădere comparativ cu situaţia din alţi ani”, a declarat Alexis Maxwell, analist la Bloomberg Intelligence.
Un index săptămânal care urmăreşte preţul la uree în New Orleans a scăzut cu 3,2% vineri, continuând un declin care durează de o lună, pe măsură ce fermierii americani aşteaptă să vadă cât de mult vor coborî preţurile.
Fermierii brazilieni amână şi ei achiziţiile, ceea ce duce la scăderea preţurilor pe măsură ce stocurile încep să se acumuleze.
Brazilia a importat cantităţi record de îngrăşăminte în acest an pentru a se asigura că fermierii săi vor avea suficiente inputuri pentru a majora suprafeţele cultivate.
,,Ritmul record al importurilor din acest an a dus la umplerea depozitelor, astfel că Brazilia a fost nevoită să re-exporte surplusul ceea ce a pus presiuni asupra preţurilor interne şi internaţionale, pe măsură ce Brazilia va importa volume mai mici în a doua jumătate a anului”, susţine Maisa Romanello, analist la firma Safras & Mercado.
Preţurile la îngrăşăminte în Brazilia au scăzut aproape la jumătate faţă de vârfurile atinse în luna aprilie, ceea ce îi face pe unii să se întrebe cât de mult pot scădea.
,,Fermierii văd cum preţurile scad şi amână achiziţiile”, spune Jeferson Souza, analist la Agrinvest Commodities.