Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Agricultură » Agricultură. Compromisul privind reforma PAC îl nemulțumește pe ministrul Adrian Oros. Care este poziția României

Agricultură. Compromisul privind reforma PAC îl nemulțumește pe ministrul Adrian Oros. Care este poziția României

Agricultură. Compromisul privind reforma PAC îl nemulțumește pe ministrul Adrian Oros. Care este poziția României

România nu este pe deplin mulţumită de compromisul asupra pachetului de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC), însă acest acord trebuie încheiat cât mai curând pentru a putea finaliza programele naţionale strategice, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la reuniunea Consiliului de miniştri Agricultură şi Pescuit de la Luxemburg.

În noua PAC, dimensiunea ecologică şi socială au o importanță mare, însă, nu trebuie să uitam nicio clipă dimensiunea economică, a atras atenția Oros.

„Trebuie să mergem acasă să le spunem fermierilor care sunt condiţiile, care sunt regulile în următorii ani. Ei au nevoie de certitudini şi de resurse just alocate. Iar noi avem nevoie de fermieri stabili care să producă hrană sănătoasă şi accesibilă pentru consumatorul european”, a declarat Adrian Oros în intervenţia sa.

Acesta a precizat că mai multe aspecte incluse în cadrul noii PAC, cum ar fi dimensiunea socială, merg în sens opus simplificării pachetului de reformă. Toate speranțele se leagă acum de regulamentele secundare și de identificarea unor formule de implementare, care “să nu conducă la sancţionarea excesivă a fermierilor”.

Ce susține România

Ministrul Oros a menţionat o serie de prevederi cu care este de acord, dar și altele față de care are oarecare rezerve, dat fiind specificul agriculturii românești.

Astfel, sunt apreciate eliminarea propunerii Parlamentului European de plafonare a plăţilor directe şi a investiţiilor din pilonul II, precum şi limitarea doar la dimensiunea medie naţională a exploataţiilor, la fel ca şi acordul atins la procentul minim de 10% de reorientare a bugetului pentru plăţile directe către fermele mici, mijlocii şi de familie.

În spiritul compromisului putem accepta creşterea propusă de Preşedinţie la 35% pentru mediu în FEADR, dar considerăm în continuare că o contabilizare de minimum 60% din zonele cu constrângeri naturale (ANC) ar trebuie aplicată – Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

România apreciază eliminarea condiţionărilor bugetare din pilonul II pentru investiţiile verzi și consideră că se impune clarificarea urgentă a modului în care Comisia va evalua consistenţa şi contribuţia Planurilor strategice la realizarea acelor obiective. “Putem accepta pre-alocarea pentru eco-scheme de 25%, cu posibilitatea menţinerii unui număr cât mai mare de flexibilităţi în vederea evitării pierderilor de fonduri”, a precizat Oros.

Referitor la sprijinul cuplat, ministrul român a subliniat că apreciază menţinerea procentului de 13% plus 2%, dar, deşi a luat notă de explicaţiile Comisiei referitoare la eliminarea cartofului de masă, consideră că o asemenea abordare nu este corectă, susţinând aici abordarea Bulgariei şi Sloveniei.

În ceea ce priveşte plata pentru micul fermier din cadrul FEGA, România susţine plata voluntară, iar limita să poată fi stabilită de statul membru până la zece hectare, în funcţie de structura agricolă economică specifică şi a dimensiunii pachetelor financiare pentru plăţi directe.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, participă luni şi marţi la Consiliul de miniştri Agricultură şi Pescuit, ce se desfăşoară la Luxemburg.