Anunț. Fermierii pot accesa credite pentru subvențiile cuvenite în 2021. APIA eliberează deja adeverințe
Beneficiari de subvenții din agricultură pot primi mai devreme adeverințele de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie, în baza cărora au acces la sistemul de creditare. Sesiunea este deschisă începând de luni, 15 martie.
Prin intermediul unui comunicat de presă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a încheiat convenții pentru finanțarea capitalului de lucru cu instituții bancare și nebancare.
În aceste condiții poate elibera, începând din 15 martie, adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plăți directe (plata unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu) şi pentru beneficiarii măsurilor de mediu şi climă implementate de Agenție în cadrul Campaniei 2021.
„Aceste convenții se adresează fermierilor care intenționează sa acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și non-bancare care au încheiat convenții cu APIA”, se arată în comunicatul agenției.
Concret, la solicitarea scrisă a fermierului, instituția eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus Cererea unică de plată pentru anul 2021solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și/sau pentru măsurile de mediu şi climă.
Prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenției, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, sau datele au fost preluate din informațiile existente.
Valoarea creditului va fi de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN -SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN -SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.
Potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.
Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției.
Săptămâna trecută, Guvernul a anunțat că 1 miliard de lei din plafonul de garanții de 15 miliarde lei este destinat finanțării Agro IMM Invest.
„Este un subprogram destinat susținerii întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar”, anunța primul ministru Florin Cîțu.
Acesta a mai declarat că, în funcție de numărul solicitărilor, bugetul alocat poate fi majorat.