Anunț. Fermierii pot depune Cererile unice de plată. Solicitările se fac prin noua aplicație IPA Online

Publicat: 01 03. 2021, 13:58

Începând de astăzi și până pe data de 15 mai, fermierii pot depune Cererea unică de plată, fără a se mai prezenta la centrele județene sau locale ale Agenției de Plăți în Agricultură (APIA). În acest sens, cei aproape un milion de beneficiari dispun de o nouă aplicație – IPA Online.

Decizia de a depune documentația prin intermediul internetului a fost luată în luna februarie, de reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

„Se va completa o singură Cerere unică de plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe”, a transmis MADR.

În acest nou context, fermierii își vor actualiza parcelele agricole, elementele ZIE (zone de interes ecologic) și toate informațiile din cerere, prin accesarea aplicației IPA Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie).

În plus, solicitanții trebuie să verifice, împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a terenului și să permită primăriei să transmită adeverința la APIA.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii unice de plată şi să fie valabile la data depunerii ei.

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea mai multor ajutoare. Este vorba de schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic dar și măsurile compensatorii de dezvoltare rurală sau ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.

Anul trecut, în contextul pandemiei, Guvernul a emis o Ordonanță prin care a prelungit până pe 15 iunie termenul de depunere a solicitărilor.

Aproximativ 850.000 de fermieri au beneficiat în 2020 de ajutorul solicitat prin Cerere unică de plată.