BANI PENTRU FERMIERI. Decizia Comisiei Europene care majorează fluxul de lichidități al producătorilor agricoli

Publicat: 17 04. 2020, 08:39
Comisia Europeană va majora avansurile la plățile directe de la 50% la 70%

Pentru a crește fluxul de lichidități al fermierilor, Comisia Europeană va majora avansurile la plățile directe de la 50% la 70%, respectiv plățile pentru dezvoltare rurală de la 75% la 85%, a anunțat instituția europeană joi, 16 aprilie 2020, urmând ca fermierii să primească aceste avansuri de la jumătatea lunii octombrie.

Pentru mai multă flexibilitate, precizează Executivul european, statele membre ale blocului comunitar (UE27) vor putea să efectueze plățile către fermieri înainte de finalizarea tuturor controalelor la fața locului.

A doua măsură adoptată de Comisie reduce, de la 5% la 3%, numărul de controale fizice, la fața locului, privind eligibilitatea pentru partea principală a bugetului politicii agricole comune (PAC).

„În circumstanțele actuale excepționale, este esențial să se reducă la minimum contactele fizice între fermieri și inspectori”, precizează reprezentanții CE.

Totodată, Executivul european oferă mecanisme de flexibilitate în ceea ce privește calendarul controalelor. Astfel, statele membre UE27 vor putea să utilizeze surse alternative de informare pentru a înlocui vizitele tradiționale la ferme (de exemplu, imagini prin satelit sau fotografii geoetichetate pentru a dovedi că investițiile au avut loc).

„Astfel se asigură cea mai eficientă utilizare a resurselor, respectarea normelor de izolare, reducerea sarcinii administrative și evitarea întârzierilor inutile în procesarea cererilor de ajutor pentru ca sprijinul să ajungă la fermieri în cel mai scurt timp posibil”, a conchis sursa citată.

În România, deja, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a informat că, până joi, 16 aprilie 2020, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2020, s-au depus un număr total de 255.655 cereri, pentru o suprafaţă de 1.384.367,79 hectare.

„Reamintim faptul că primirea Cererilor s-a mutat, începând din data de 6 aprilie 2020 în mediul online, pentru a respecta prevederile privind distanțarea socială și a preveni răspândirea pe teritoriul României a epidemiei de coronavirus”, au precizat reprezentanții Agenției. „Astfel, facem precizarea că 117.348 de cereri au fost depuse prin mijloace electronice, în perioada 06 aprilie-15 aprilie, pentru o suprafață de 845.934,85 hectare”.

Măsuri de sprijinire a sectorului agroalimentar aprobate joi, de Comisia Europeană, vor spori fluxul de lichidități al fermierilor și vor reduce sarcina administrativă atât pentru autoritățile naționale și regionale, cât și pentru fermieri, în aceste momente deosebit de dificile.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ