Analiză: Românii se dau în vânt după cartofii congelați din import. În Patria Cartofului sunt doar două fabrici de procesare

Analiză: Românii se dau în vânt după cartofii congelați din import. În Patria Cartofului sunt doar două fabrici de procesare
Publicat: 24/03/2021, 09:11
Actualizat: 24/03/2021, 09:44

Altădată ”patria cartofului”, România a ajuns acum să-și asigure doar 40% din necesarul de consum din producția internă, potrivit datelor Federației Naționale Cartoful (FNC). Românii consumă cartofi congelați din import pentru că altă variantă nu au, din moment ce pe plan local nu-i produce nimeni.

Pe de altă parte, suprafețele cultivate cu cartofi sunt tot mai mici de la an la an. Dacă în anul 2013, România avea în cultură o suprafață de 54.000 ha, anul trecut aceasta se redusese la 28.000 ha. Estimările arată că suprafețele cultivate, cel mai probabil, vor scădea în continuare. Cât despre industria de procesare, este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire: în afară de cele două fabrici de chipsuri, una lângă București, alta la Brașov, nu avem ce să numărăm.Iar dacă ne referim la preț, anul trecut a fost atins minimul istoric, 15 bani pe kilogram, adică de aproape patru ori ori mai puțin raportat la costuri. Culmea este că nici așa nu s-au găsit cumpărători, iar cultivatorii s-au zbătut să scape de producție, chiar și gratis.

Vor să producă, dar cine cumpără?

Pentru industrializare, nu există decât aproximativ 3.500 de hectare, suficient, după câte se pare, pentru a susține cele două fabrici de chipsuri existente la acest moment. Una peste alta, Romania are un disponibil pentru procesare de circa 80.000 de tone de cartofi la acest moment, cantitate care ar putea să crească totuși până undeva la 250.000 tone în 10 ani, potrivit datelor avansate de patronatul din sector.

Cultivatorii spun că ar vrea să producă mai mult, dar din moment ce nu există unități de procesare, nu este cazul să ia în calcul această variantă. Recunosc chiar că dacă n-ar fi existat sprijinul cuplat acordat pentru producția destinată industrializării, poate că n-am fi avut nici măcar aceste suprafețe.

„Nu avem pentru cine produce, fermierul român ar putea să producă, și-ar dori să o facă, dar din păcate, nu avem cui să vindem. Astăzi, peste 95% din procesare o reprezintă producția de chipsuri realizată de cele două fabrici rămase în țară”, a declarat Ion Moroianu, director executiv Federația Națională Cartoful din România la Conferința Cartoful 2021 organizată de Agricover.

Din păcate, prețurile practicate la achiziția cartofului necesar industrializării sunt mici raportat la producția din România, de aceea sprijinul cuplat rămâne de mare actualitate și decisiv pentru producători. Sectorul de procesare trebuie diversificat și susținut serios în viitorul apropiat, ceea ce ar fi, în opinia acestuia, o gură de oxigen pentru producătorii locali.

Oportunitate de business pentru cultivatori

Situația s-ar putea schimba radical dacă ar apărea unități noi de procesare, și de ce nu, dacă chiar cultivatorii ar avea bani să investească în capacități mici de producție, așa cum se întâmplă în Occident. Doar este loc pe piață este destul, iar nișe de acoperit sunt o grămadă.

„Importăm anual peste 90.000 tone de cartofi french fries – cartofi pai preprăjit și congelat, industrie inexistentă în România, în prezent. Importurile sunt direcționate către HoReCa, dar și către consumatorii casnici. Ar fi de interes și alte forme de industrializare de genul felii, cubulețe sau cartofi pai fresh, produse expandate, pulberi, amidon etc. Toate aceste produse procesate, în special amidonul, sunt puternic susținute financiar de UE”, a mai precizat Moroianu.

Și Cleonic Sucaciu, reprezentantul Gupului de Producători Tara Făgărașului consideră că procesarea poate fi o bună oportunitate de afaceri la acest moment, inclusiv pentru cultivatorii de cartofi, care doresc să tracă la nivelul următor.

„Dorim și noi să producem, să avem parteneri care să contracteze productia și să asigure necesarul României. Am vizitat o fermă în Germania, care avea o mică unitate de procesare specializată în producția de piure, și ne-ar putea să fie un model”, susține Sucaciu.

Se aduce din străinătate o cantitate de 90.000 de tone de cartof congelat, este o portiță de afaceri pentru România, o mică oportunitate ca banii să rămână în țară, adaugă acesta.

Producția internă de cartofi a fost anul trecut de 600.000 de tone, la un necesar de 1,6 milioane de tone, potrivit datelor Federației Naționale Cartoful din România. Consumul intern, aflat pe un trend descendent, se situa în jurul valorii de 92 kg/cap de locuitor, în 2019. In primele zece luni din 2020, România a importat 174 638 de tone de cartofi, în valoare de 43,9 milioane de euro.

Un semnal de alarmă pentru autorități, care ar putea stimula, prin diferite programe de susținere, cultivarea cartofului, dar și o oportunitate de business care ar trebui să fie luată serios în seamă de către cultivatorii români de cartofi, tot mai puțini de la an la an. Și nici nu este de mirare în condițiile în care cartofii se vând din ce în ce mai ieftin, iar piața internă este invadată de importuri la prețuri de dumping.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucraina vs. „Beretele negre”: Cum a arătat primul atac ucrainean asupra trupelor de elită ale...
Motivul real pentru care a murit Silviu Prigoană. De ce boală suferea milionarul, de fapt
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Sora șoferului sinucigaș din Suceava o acuză pe soția acestuia de moartea lui și a...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Cine a fost Silviu Prigoană. Omul de afaceri a murit marți, la 60 de ani
Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”
A murit Silviu Prigoană! Omul de afaceri ar fi suferit un accident stupid!
Cum și-a pierdut, de fapt, Silviu Prigoană piciorul! „Mi-am tăiat singur tendonul, pentru că medicii...
Avertismentul experților, după creșterea bruscă a Bitcoin: Nu riscați banii familiei pe așa ceva
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Cei doi și-au...
De ce A MURIT Silviu Prigoană! Cauza IREALĂ a decesului
Două săptămâni de reduceri la sute de mașini! Skoda Octavia și Toyota C-HR la prețuri...
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Sancțiune iarna pentru șoferi. Amendă chiar FĂRĂ anvelope de vară. Îți confiscă și certificatul de...
Manevra Heimlich: Primul ajutor atunci când o persoană se sufocă din cauza unui corp străin....
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
"Inima ni se face bucăți". Doliu la colegiul unde tinerii morți în accidentul de la...
Silviu Prigoană a murit! Vestea cutremurătoare a uimit întreaga Românie!
Silviu Prigoană și marea sa durere. A suferit în tăcere
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
O editură vrea să înlocuiască traducătorii umani cu Inteligența Artificială