Inspectorii sanitari veterinari au aplicat amenzi în valoare de 120.000 lei unor depozite de fructe şi legume provenite din ţări terţe şi/sau comerţ intraunional, precum și unor unităţi de comercializare conexate cu aceste depozite.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunță că, în perioada 1 – 26 martie 2021, reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din mai multe județe – Bihor, Cluj, Constanţa, Damboviţa, Mureş, Prahova, Giurgiu şi Ilfov au efectuat controale pentru verificarea trasabilităţii şi a conţinutului în reziduuri de pesticide din fructele şi legumele provenite din import şi din comerţul intracomunitar.
Au fost verificate 99 de unităţi: 78 de depozite şi 21 de unităţi de comercializare (hipermarketuri/supermarketuri), iar pentru deficienţele observate, au fost aplicate 12 amenzi.
Aceleași deficiențe de ani de zile
Pe lista deficiențelor constatate cu ocazia controalelor efectuate de inspectorii sanitari veterinari se află etichete necorespunzătoare, nerespectarea condițiilor de igienă sau lipsa prelevării de probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide din legume şi fructe.
„Neconformităţi constatate şi sancţionate cu ocazia controalelor: nerespectarea cerinţelor generale de igienă prevăzute în Regulamentul (CE) 852/2004 sau deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii unor loturi – arată reprezentanții ANSVSA.
De asemenea, au mai fost semnalate probleme legate de desfăşurarea activităţii de depozitare în spaţii/ unităţi neînregistrate pentru siguranţa alimentelor confom Ordinului 111/2008 cu modificările şi completările ulterioare sau de faptul că în cadrul programului de autocontrol nu sunt incluse prelevări de probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide din legume şi fructe. Lipsa monitorizării temperaturii în depozit sau etichetare necorespunzătoare sunt alte două probleme semnalate, se precizează în comunicatul ANSVSA.
Cu ocazia controalelor au fost prelevate probe din legume şi fructe – banane, mandarine, mere, pere, portocale, roşii cherry, cartofi, usturoi, praz, acestea fiind supuse analizelor de laborator în vederea determinării reziduurilor de pesticide