CONTROVERSA CARTOFULUI. Cifrele INS arată că România a rămas în topul producătorilor din UE. Federația Cartoful contestă cifrele oficiale
Cu o producţie de cartofi de 2,68 milioane de tone, în 2020, România ocupă locul şase în Uniunea Europeană (UE), potrivit datelor provizorii anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Federația Națională Cartoful contestă, însă, cifrele oficiale.
La suprafețe, stăm ceva și mai bine, locul patru, cu 166.000 hectare, mai arată INS. Producătorii de cartofi susțin că, în realitate, situația este cu totul alta.
La APIA sunt înregistrate în jur de 33.000 ha de cartofi pentru subvenție și probabil în piață mai există încă pe atât – Romulus Oprea, președinte Federația Națională Cartoful din România (FNCR).
Oprea a declarat pentru Gandul Financiar că într-adevăr există multe gospodării individuale, care cultivă undeva la 200 mp, în general, iar acești producători nu sunt inregistrați la APIA. Dar să ajungi până la 166.000 ha e totuși ceva prea mult.
“Dacă ar fi așa cum zice statistica oficială și România chiar produce 2,68 milioane de tone de cartofi, atunci cum se explică importurile de 600.000 de tone? Și cine mănâncă atâția cartofi?!”, se întreabă Oprea.
Top producători UE
Primele poziții în topul producătorilor de cartofi din UE sunt ocupate de Germania, cu 11,55 milioane de tone, urmată de Franţa, cu 8,73 milioane de tone, Olanda – 7,09 milioane de tone, Polonia – 6,48 milioane de tone şi Belgia, cu 4,1 milioane de tone.
În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată, România a ocupat locul patru cu 166.000 hectare, după Polonia (359.000 hectare), Germania ( 275.000 hectare) şi Franţa (206.000 hectare).
Datele provizorii ale INS arată că anul trecut recolta locală de cartofi a fost uşor mai mare decât în 2019, un plus de 56.000 de tone, deşi seceta a produs pagube serioase în 2020, în timp ce suprafaţa cultivată a scăzut cu circa 3.000 de hectare.
Citește și https://bit.ly/3urwFRN
Zonele cu tradiţie în cultivarea cartofului sunt Harghita, Covasna, Braşov, Suceava şi Sibiu.
Piaţa cartofilor din România se ridică la 1,4 miliarde de euro, iar producţia în ponderea vegetală este de 8,6%, potrivit unor studii realizate de o firmă de profil.
În anul 2018, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02 kilograme. Consumul intern de cartofi este estimat la circa două milioane de tone, dar la care se mai adaugă încă 500.000 de tone pentru sămânţă, procesare şi furaje, potrivit INS.