Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Agricultură » CRIZĂ GLOBALĂ. Avertisment cu privire la accesul la alimente. Explozia prețurilor în plină pandemie de coronavirus, iminentă

CRIZĂ GLOBALĂ. Avertisment cu privire la accesul la alimente. Explozia prețurilor în plină pandemie de coronavirus, iminentă

CRIZĂ GLOBALĂ. Avertisment cu privire la accesul la alimente. Explozia prețurilor în plină pandemie de coronavirus, iminentă

În ciuda îndemnurilor la calm vehiculate atât de organizațiile de profil din sectorul privat și de stat, cât și de guvernele naționale, bazate pe o ofertă suficientă de cereale şi oleaginoase în principalele state exportatoare, măsurile de izolare la domiciliu şi achiziţiile de alimente determinate de panic,ă pe fondul pandemiei de coronavirus, ar putea stimula preţurile mondiale, este anunțul făcut de un economist şef de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

„Este nevoie doar de achiziţii de panică din partea unor mari importatori pentru a da naştere unei crize”, a precizat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian. „Nu este o problemă legată de ofertă, ci o problemă legată de modificarea comportamentului cu privire la securitatea alimentară. Ce se întâmplă în situaţia în care angrosiştii cred că nu vor mai putea cumpăra grâu sau orez în lunile mai sau iunie? Aceasta ar putea duce la o criză globală de aprovizionare cu alimente”.

Recent, consumatori din întreaga lume, din Singapore şi până în SUA, au început să facă coadă la supermarketuri pentru a-şi face stocuri de produse alimentare şi alte produse precum hârtie igienică, potrivit Reuters, citată de Agerpres

Ca atare, săptămâna aceasta cotaţiile futures la grâu pe bursa de la Chicago au înregistrat o creştere de 6%, cel mai mare salt săptămânal înregistrat în ultimele nouă luni, în timp ce preţurile la orez în Thailanda, al doilea mare exportator mondial, au atins cel mai ridicat nivel de după luna august 2013.

Totodată, restricţiile impuse la graniţă de unele state membre ale Uniunii Europene, ca răspuns la pandemia de coronavirus, afectează livrările de alimente, au avertizat reprezentanţii industriei alimentare şi fermierii.

Chiar și așa, estimările Departamentului american al Agriculturii (USDA) relevă că stocurile mondiale de grâu la finele sezonului agricol care se încheie în luna iunie 2020 ar urma să crească până la 287,14 milioane tone, în creştere comparativ cu 277,57 milioane tone în perioada similară a anului trecut. În plus, stocurile mondiale de orez ar urma să se majoreze până la 182,3 milioane tone, comparativ cu 175,3 milioane tone în urmă cu un an.

La rândul lor, specialiștii din piață susțin că logistica ar putea fi o mare problemă la nivel mondial.

„Sunt aproximativ 140 de milioane de tone de porumb care sunt procesate în etanol în SUA şi o parte din această cantitate ar putea fi utilizată în scopuri alimentare, deoarece nu va mai fi nevoie de combustibili având în vedere prăbuşirea preţului petrolului”, afirmă Ole Houe, director de consultanţă la firma de brokeraj IKON Commodities. „Îngrijorările sunt legate de aducerea alimentelor în locul şi la momentul oportun”.

De asemenea, statele exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu, care sunt şi importatori neţi de cereale, ar putea să se confrunte cu tensiuni financiare după ce valoarea barilului de petrol a scăzut cu peste 60% de la începutul anului.

„Capacitatea exportatorilor de petrol de a cumpăra cereale a scăzut având în vedere prăbuşirea preţului petrolului şi deprecierea monedelor lor”, a mai menționat Abbassian.

Liderii mondiali au injectat ajutoare fără precedent în economia globală, pe măsură ce numărul persoanelor infectate cu coronavirus a crescut în Europa şi SUA, iar numărul deceselor în Italia l-a depăşit pe cel din China, ţara de unde a pornit epidemia.

Cu mai bine de 270.000 de persoane infectate şi peste 11.000 de decese, pandemia de coronavirus a ajuns să fie comparată cu cel de al doilea război mondial sau gripa spaniolă.

Sursă foto: Pixabay

Autor

Citește și