Decizie. Fermierii protestează față de bugetul alocat de Ministerul Agriculturii unei măsuri de sprijin. Este în joc soarta a 90.000 de cultivatori

Decizie. Fermierii protestează față de bugetul alocat de Ministerul Agriculturii unei măsuri de sprijin. Este în joc soarta a 90.000 de cultivatori
Publicat: 15/02/2021, 10:39
Actualizat: 15/02/2021, 12:05

Deși bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost majorat cu peste 10% față de anul precedent, alocarea infimă destinată despăgubirilor cauzate de secetă a stârnit revolta în cazul fermierilor afectați. Aceștia au trimis o notă de protest și cer alocarea unui miliard de lei pentru rezolvarea problemei fără de care mulți intră direct în faliment.  

Pandemia Covid – 19 le-a dat mai puține bătăi de cap fermierilor față de seceta pedologică extremă de anul trecut. Aceasta a compromis culturile de primăvară pe 1,2 milioane hectare, în cazul a 90.000 de agricultori. În acest context, au cerut un sprijin de stat în valoare totală de un miliard lei, pentru a putea însămânța din nou terenurile ori a-și achita datoriile către furnizori.

Noul buget al ministerului, propus dezbaterii publice, prevede doar un milion pentru acest capitol, adică de o mie de ori mai puțin, motiv pentru care agricultorii au transmis o notă de protest.

„Ne manifestăm profunda dezamăgire și protestăm pe această cale pentru nealocarea bugetară de sume pentru plata despăgubirilor acordate producătorilor agricoli în caz de calamități naturale în agricultură – pentru culturile de primăvară 2020 afectate de secetă; desconsiderarea sectorului economic numit agricultură; încurajarea falimentului sectorului zootehnic prin lipsa producției vegetale”, se arată în documentul semnat de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, ce reunește mai multe organizații de profil.

Falimentul agriculturii în zonele afectate de secetă

Semnatarii avertizează că în actualele condiții se discută de posibila închidere a activității exploatațiilor agricole, fapt ce va duce la preluarea exploatațiilor de fonduri de investiții, un grad mai mare de sărăcie în rândul populației, nivel ridicat al șomajului și creșterea sarcinii fiscale a statului pentru plata ajutoarelor sociale.

Protestatarii arată că sumele propuse a fi acordate sub forma despăgubirilor, deși sunt maximum 35% din cheltuielile efectuate, intră în circuitul economic, având efect benefic asupra întregii economii.

„În timp ce alte state membre subvenționează suplimentar și cer simplificare pentru acordarea banilor europeni, România își penalizează fermierii pentru că nu au acces la apă și la infrastructură publică nici după 30 de ani de la Revoluție”, susțin semnatarii.

Conform datelor furnizate de aceștia, din situațiile financiare aferente lunii decembrie 2020 și transmise către ANAF de către contribuabilii având cod CAEN 0111 (toate formele de cultivare în câmp a cerealelor, a plantelor leguminoase si oleaginoase), rezultă o scădere a cifrei de afaceri cu peste 70% comparativ cu perioada similară anului 2019, pentru exploatațiile aflate în zonele afectate de seceta pedologică.

Agricultorii mai arată că, deși au fost precipitații în ultimele luni, în zonele calamitate abia s-a refăcut 20-30% din deficitul hidric creat în ultimul an și este foarte puțin probabil ca acesta să se refacă și să se ajungă către un an aproape de normal.

În plus, din motive neimputabile fermierilor, au ajuns să plătească penalități exagerate cuprinse între 200-700 lei/tonă, suplimentar cheltuielilor efectuate pe unitatea de suprafață realizate deja, care se puteau preveni dacă era aprobată OUG privind declararea stării de calamitate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”