Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Agricultură » Decizie. Primele de comercializare destinate fermierilor nu se vor acorda în 2021. Subvențiile puteau fi și de 20.000 euro

Decizie. Primele de comercializare destinate fermierilor nu se vor acorda în 2021. Subvențiile puteau fi și de 20.000 euro

Decizie. Primele de comercializare destinate fermierilor nu se vor acorda în 2021. Subvențiile puteau fi și de 20.000 euro

Abia promulgată la sfârșitul anului trecut, legea de stimulare a fermierilor care – și vând singuri recoltele nu va fi aplicată anul acesta. Este vorba de până la 20.000 de euro anual pentru cei care-și comercializau direct, în piețe sau către procesatori, produse agricole primare, pescărești sau de acvacultură.

La sfârșitul anului, Guvernul a decis să amâne până în 2022 punerea în aplicare a legii de stimulare a producătorilor agricoli care-și comercializează singuri roadele muncii. Motivul ține de lipsa unui buget care să permită cei până la 20.000 de euro promiși anual fiecărui fermier eligibil.

„Există riscul imposibilității asigurării resurselor financiare necesare pentru plata primei de comercializare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu consecințe negative în percepția generală a potențialilor beneficiari cu privire la acordarea acestei forme de sprijin”, se arată în Ordonanța de Urgență adoptată la sfârșitul anului trecut, prin care se prorogă termenul pentru 2022.

În plus, este invocat riscul unor posibile sancțiuni din partea Comisiei Europene în condițiile unei decizii nefavorabile privitoare la caracterul acestei forme de sprijin acordat producătorilor agricoli.

Beneficiarii fără beneficii

Adoptată în noiembrie anul trecut, în plină campanie electorală, legea se adresează persoanelor fizice și juridice ori întreprinderilor familiale sau individuale din România care  dețin în proprietate sau în arendă teren agricol, luciu de apă ori construcții destinate producției agricole și comercializează pe piață produsele agricole primare, pescărești și de acvacultură, din producția proprie.

Valoarea primei deocamdată doar ipotetice este de 200 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, pescărești și de acvacultură, comercializate către unități de procesare, fără a depăși 20.000 de euro anual/beneficiar. În cazul comercializării directe e de 100 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, pescărești și de acvacultură, comercializate direct pentru consum, dar nu mai mult de 10.000 de euro anual/beneficiar.

Legea trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021 și să se aplice până pe 31 decembrie 2023.